Home Sanatate INFLAMAŢIA – CE TREBUIE SĂ ŞTIM?

Inflamaţia reprezintă răspunsul natural al sistemului imunitar în urma unui traumatism respectiv a unei infecţii în organism.
Acest tip de inflamaţie reprezintă răspunsul corect al unui organism sănătos, dar inflamaţia cronică care survine în diverse afecţiuni nu este cea normală ci intră în categoria patologică. În cazul bolilor cardiovasculare s-a constatat prezenţa inflamaţiei patologice care poate duce la afectarea vaselor mari de sânge şi poate fi chiar un trigger în dezvoltarea unui cheag de sânge ce poate duce la dezvoltarea unui infarct miocardic şi a unui atac vascular cerebral.
S-a constatat că există de asemenea o legătură între inflamaţie şi diabetul zaharat de tip 2, se pare că obezitatea este cea care face legătura. Din acest motiv se recomandă scădere ponderală pentru reducerea inflamaţiei şi astfel apărând o scădere a riscului pentru diabet zaharat tip 2.
Procesul inflamator cronic de la nivel cerebral are un rol important în dezvoltarea demenţei. Oamenii de ştiinţă nu cunosc mecanismul exact dar se pare că există o legătură între inflamaţie şi boala Alzheimer.
Inflamarea cronică a intestinului poate duce la colită ulcerativă şi boala Crohn, două afecţiuni care intră în categoria bolilor inflamatorii intestinale.
Simptomatologia de debut a acestora este reprezentată de durere abdominală, crampe şi diaree.
Alimentaţia noastră este cea care influenţează procesul de apariţie a inflamaţiei cronice.
Pentru prevenţie este necesar să consumi cereale integrale, legume şi fructe dar şi proteine vegetale, peşte bogat în omega 3 – somon, ton, sardine – uleiuri vegetale sănătoase precum uleiul de măsline. Este indicat să consumi alimente bogate în probiotice gen iaurt. Limitează grăsimile saturate pe care le găseşti în carne, produse lactate şi alimente procesate.
Alimentaţia sănătoasă trebuie să fie combinată cu mişcarea, numărul optim de ore de somn şi evitarea toxicelor.

Programări consult medical de nutriţie:
Dr. Oana Pop
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Tel. 0770113565
http://facebook.com/dr.oanapop/
http://oanapop.wordpress.com/

Articole Similare
0 1068

Lasa un mesaj

Facebook