Home Sanatate VIRUSUL ZIKA – CAUZE, SIMPTOME şI TRATAMENT

În anumite perioade din păcate apare câte un virus nou asupra căruia omenirea nu are putere şi nici leac. Dacă în trecut a apărut HIV, să dea peste cap întreaga omenire, în noul mileniu a apărut virusul Zika care treptat îngrijorează lumea medicală mai ales că nu există un tratament propriu- zis asupra acestuia, şi numai anul acesta s-au înregistrat numeroase cazuri de nou născuţi care sufereau de malformaţii congenitale printre care cea mai frecventă fiind microcefalia.
Virusul Zika face parte din familia Flavivirusuri, din aceiaşi categorie fac parte şi virusurile care declanşează Febra Dengue, Febra Galbenă şi Encefalita Japoneză.
Zika se transmite la om în urma înţepăturilor de ţânţar infectat cu acest virus.
Simptomele de regulă includ rashul cutanat, febra precum şi dureri articulare dar şi conjunctivită. Ca şi intensitate tipică boala are o intensitate medie şi durează de la câteva zile la o săptămână. Severitatea este rară, dar în februarie 2016, OMS a declarat infecţia cu ZIKA o problema urgentă de sănătate mondială şi publică, datorită malformaţiilor congenitale apărute la nou-născutul din mame infectate în timpul sarcinii cu Zika.
Originea virusului este în pădurile cu denumirea de ZIKA, din Uganda unde ţânţarul care transmite virusul îşi are originea. În 2007 Zika a fost descoperit şi în insulele din bazinul Indo-Pacific, ceea ce demonstrează că ţânţarul poate transmite treptat pe întreg globul virusul dacă nu se iau măsuri, mai ales că dupa această localizare s-a confirmat existenţa Zika şi în America de Sud. În Brazilia existenţa Zika a fost confirmată prima oară în mai 2015, iar de acolo s-a extins spre Puerto Rico, bazinul Caraibiilor, Mexic şi USA.
Din păcate nici până în prezent nu există un vaccin contra virusului Zika. Metoda de prevenţie o reprezintă evident evitarea înţepăturilor de ţânţar purtător de Zika. De regulă aceşti ţânţari sunt mai activi în cursul zilei şi nu seara ca restul speciilor. Ca şi specie de ţânţar avem de-a face cu Aedes aegypti şi Aedes albopictus.
În cazul în care călătoreşti mult şi evident ajungi în zonele descrise îţi recomand mare atenţie. Învaţă să te protejezi contra muşcăturilor de ţânţari atât cu ajutorul hainelor cât şi a sprayurilor contra ţânţarilor. Aceste sprayuri trebuie să aibă în compoziţie DEET, Picaridină, IR 3535, ulei de eucalipt şi para-mentandiol. Aceste sprayuri, conform CDC, pot fi utilizate şi de către femeile gravide şi de către lăuze.
O altă cale de transmite a Zika o reprezintă şi calea sexuală, transmiterea de la mamă-făt şi din derivate de sânge contaminate.
Diagnosticarea se va realiza de către medic prin analize de sânge şi urină.
Tratamentul este unul igieno-dieteic, dar şi hidric şi simptomatic.
Din păcate această epidemie se extinde treptat ca un flagel pe mapamont şi asistăm momentan neputincioşi la extindere.
În acest moment grupa de vârstă cea mai afectată ramâne a nou-născuţilor, dar oare viitorul ce ne va aduce?
Programări consult medical de nutriţie:

Dr. Oana Pop
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Tel. 0770113565
http://facebook.com/dr.oanapop/
http://oanapop.wordpress.com/

Articole Similare
0 1068

Lasa un mesaj

Facebook