Home Teatru COMUNICAT DE PRESĂ FITO 2014

DETALII DESPRE FITO 2014 PE: http://fundatiafito.ro/fito2014/

Teatrul Regina Maria, Fundația Culturală FITO și Consiliul Județean Bihor anunță debutul celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Oradea. Mîine, 20 septembrie, Oradea intră oficial în festival teatral.
Încă de astăzi, actorii și voluntarii trupelor Iosif Vulcan și Arcadia ies în stradă să îi anunțe pe orădeni că începe spectacolul! Azi, vineri, la ora 17.00 și mâine, sâmbătă, de la ora 16.00, pe strada Republicii va avea loc parada costumelor de teatru.
Ziua de sâmbătă începe în forță, la ora 11.00, când cel mai îndrăgit teatru de copii, Teatrul Țăndărică, le va prezenta celor mici poestea clasică a Muzicanților din Bremen. Apoi, la ora 13.00, studenții Universității de Arte din Iași îl vor aduce în fața spectatorilor pe Ultimul Don Quijote, în regia lui Aurelian Bălăiță. La ora 17.00, copiii vor fi din nou invitați la spectacolul oferit de Teatrul Merlin.

Sâmbătă, 20 septembrie
• 11.00 – MUZICANȚII DIN BREMEN, adaptare dupa Frații Grimm de Ema Stere, regia artistică Attila Vizauer – Teatrul Țăndărică, București – Sala Mare (TEATRU PENTRU COPII)
• 13.00 – ULTIMUL DON QUIJOTE, scenariu liber inspirat de romanul lui Miguel de Cervantes, regia artistică Aurelian Bălăiță – Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași – Sala Arcadia (ȘCOLI DE TEATRU)
• 17.00 – VISUL LUI BURATINO, regia artistică Megyes Labadi Eva – Teatrul Merlin, Timișoara – Corso (TEATRU PENTRU COPII)
Duminică debutează a XX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt. Pe scena Teatrului Regina Maria se va da startul concursului. Primul spectacol în cadrul FTS este programat de la ora 19.00 și îi aparține Trupei Iosif Vulcan. Este vorba despre spectacolul de teatru-dans Life Sequences Profiles, realizat de Florin Fieroiu.
Înainte însă, de dimineață, la ora 11.00, Festivalul de Teatru pentru copii le oferă celor mici spectacolul Prințesa Turandot, in regia lui Traian Savinescu. De la ora 16.00, copiii între 1 și 3 ani sunt invitați la un spectacol creat special pentru ei, Semințe- semi, care va avea și o a doua reprezentație, de la ora 18.00.
La ora 17.00, tot în cadrul FTS este programată trupa de actori a Teatrului Târgu Mureș, cu spectacolul Punct Triplu, în regia lui Bogdan Georgescu. De la ora 19.30, în secțiunea Școli de teatru își va prezenta spectacolul regizorul Alexandru Năstase, care a beneficiat de sprijinul UNATC în realizarea Visului Isoldei. La ora 20.30, pe strada Republicii Trupa Nuți și Sorin vor da spectacol pentru copii. La ora 21.00, Teatrul de Nord Satu Mare le va oferi orădenilor Yom Kippur, o producție în regia artistică a lui Eugen Geymant.
Ziua de duminică se încheie cu un concert rock de excepție: Cenușa timpului, o producție a Asociației Cultural Act, Teatrul de Balet Sibiu și cunoscuta formație RIFF. Spectacolul este creat de Florin Grigoraș, liderul Trupei RIFF. Concertul va avea loc pe scena mobilă amplasată în Piața Ferdinand, în fața teatrului.

Duminică, 21 septembrie
• 11.00 – PRINȚESA TURANDOT, basm teatral de Traian Savinescu după Carlo Gozzi şi Friedrich Schiller, regia artistică Traian Savinescu – Teatrul Ariel Târgu Mureș – Sala Mare (TEATRU PENTRU COPII)
• 16.00 – SEMINȚE SEMI, de Valeria Frabetti, regia artistică Valeria Frabetti – Teatrul „Ion Creangă”, București – Sala Arcadia (TEATRU PENTRU COPII)
• 17.00 – PUNCT TRIPLU, un spectacol de Bogdan Georgescu – Teatrul Național Târgu Mureș și Colectiv A Cluj – Sala Arlus (CONCURS TEATRU SCURT)
• 18.00 – SEMINȚE SEMI – Teatrul „Ion Creangă”, București – Sala Arcadia (TEATRU PENTRU COPII)
• 18.00 – Stand: carte de teatru – Foaier Parter Teatru
• 19.00 – LIFE SEQUENCES PROFILES, un spectacol de Florin Fieroiu – Teatrul Regina Maria – Sala Mare (CONCURS TEATRU SCURT) – PREMIERĂ
• 19.30 – VISUL ISOLDEI, de Lect. Univ. Dr. Bogdana Darie, regia artistică Alexandru Nastase, spectacol independent realizat cu sprijinul UNATC I. L Caragiale – Sala Studio (ȘCOLI DE TEATRU)
• 20.30 – ÎNARIPAȚII, spectacol stradal de Nuți și Sorin Dorobanțu, Trupa Nuți și Sorin – Corso (TEATRU PENTRU COPII)
• 21.00 – YOM KIPPUR, de Hanna Azoulay Hasfari, regia artistică Eugen Gyemant – Teatrul de Nord Satu Mare – Casa de Cultură a Sindicatlor (CONCURS TEATRU SCURT)
• 21.00 – CENUȘA TIMPULUI, o producție Asociația Cultural Act, cu Teatrul de Balet Sibiu și Trupa Riff – Scena mobilă (INVITAT)

Săptămâna viitoare, primul spectacol al zilei de luni este programat la ora 17.00, în cadrul FTS. Este vorba despre Poezia Visului, un spectacol aparținând teatrului Unteatru, în regia lui Miriam Răducanu. Același teatru prezintă și la ora 21.00 spectacolul Blackbird.
La ora 19.00, spectatorii se vor bucura de prezența uneia dintre cele mai mari actrițe, Maia Morgenstern, care va fi prezentă pe scena Sălii Mari în spectacolul produs de UNITER, Hai iu iu, nu hey you you (Maria Tănase remix).
Mai spre seară, la ora 21.00, cei care doresc să-l revadă pe Marius Bodochi vor avea ocazia să o facă la Casa de Cultură a Sindicatelor, în spectacolul Omul cu chitara, în regia lui Mihai Măniuțiu.
La aceeași oră, în cadrul secțiunii FRINGE vor evolua membrii trupei Impro Patzan Show. Iar la ora 22.00, la Sala Arcadia vor urca pe scenă actorii din LSD Theatre Show.

Luni, 22 septembrie
• 17.00 – POEZIA VISULUI, de Miriam Răducanu, după textele lui Emil Botta, regia artistică Miriam Răducanu – Teatrul Unteatru București – Sala Studio (CONCURS TEATRU SCURT)
• 19.00 – HAI IU IU, NU HEY YOU YOU (Maria Tănase remix), un concept de Radu Afrim, spectacol produs de UNITER, București – Sala Mare (INVITAT)
• 21.00 – OMUL CU CHITARA, de Jon Fosse, regia artistică Mihai Măniuțiu – Teatrul „Aureliu Manea”, Turda – Casa de Cultură a Sindicatelor (CONCURS TEATRU SCURT)