Home Turism Baia Mare – cea mai mare rezervaţie naturală de castan comestibil

La Baia Mare se află prima şi cea mai mare rezervaţie de castan comestibil din România. Situată în vestul judeţului Maramureş, arboretul de castan comestibil de la Baia Mare este ocrotit prin lege din 1962, iar în 2000 a fost constituită o arie natural protejată (rezervaţie forestieră, cu valoare bioistorică, ştiinţifică, economică, peisagistică, turistică şi recreativă). Are suprafaţa de 500 ha şi se află în custodia ocolului silvic de la Baia Mare, Baia Sprie şi Tăuţii Măgheruş.
Primul studiu despre castanul dulce de aici a fost publicat de V. Tufescu, în „Buletinul Societăţii de Geografie”, în 1936. Potrivit autorului, în 1936, în zona localităţilor Baia Mare, Tăuţii de Sus şi Baia Sprie erau aproape 4 000 de exemplare de castan. După 30 de ani (1965), numărul castanilor a crescut spectaculos prin noile plantaţii: în zona Baia Mare, de la 350 de exemplare (în 1936) la peste 18 000.
Numeroase specii de castan depăşesc vârsta de 300 de ani şi o circumferinţă de peste 7 metri. Castanii de la Baia Mare sunt arborii superlativelor şi deţin recorduri naţionale absolute privind longevitatea şi grosimea trunchiului. Pe Dealul Budoaiei din Tăuţii de Sus se află reprezentantul „veteranilor” speciei din ţara noastră, cu o vârstă de aproape 500 de ani, cu circumferinţa peste 9 metri, declarat monument al naturii.
Culesul castanelor toamna a condus la organizarea mai multor evenimente dedicate acestui moment, cunoscute ca „Sărbătoarea castanelor”. Începând cu anul 2001, aceste evenimente au depăşit graniţele ţării noastre, fiind apreciate la nivel internaţional.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook