Home Turism Cascada Bigăr

Cascada Bigăr este unul dintre cele mai uimitoare locuri din ţara noastră, care atrage săptămânal aproape o mie de turişti.
Site-ul american „The World Geography” a plasat Cascada Bigăr pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume.
Situată pe paralela de 45 de grade care străbate România, Cascada Bigăr este, putem spune fără exagerare, o capodoperă a naturii, având o înălţime de aproximativ 7-8 metri şi aspectul unui con acoperit integral de muşchi.
Aceasta se află în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, din judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici.
În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Izbucul Bigăr, a cărui apă este de o puritate nemaivăzută, este alimentat de un curs de apă subteran, ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. Acesta străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei şi după o distanţă de circa 200 metri, se varsă în râul Miniş şi astfel se formează Cascada Bigăr.
Potrivit unei legende, care stă la întemeierea Cascadei Bigar, se spune că pe meleagurile Văii Almajului trăia o familie, a cărei durere era lipsa unui succesor. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că va rămâne însărcinată doar dacă va bea apa de la izvorul de sub stâncă, la graniţa dintre lumi. A mai precizat că dacă urmaşul va fi fată, va muri. Femeia a băut apa, iar după un timp a născut o fată deosebit de frumoasă, care s-a îndrăgostit de un băiat chipeş pe nume Bigăr. Fata a fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigătele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume. Înduplecată de suferinţa fetei, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei. Legea mai spune că băiatul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins odată cu el.
Cascada Bigăr, o creaţie spectaculoasă a naturii, va rămane cu siguranţă în memoria vizuală şi afectivă a oricărui turist.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook