Home Turism Castelul Iulia Hasdeu – un loc controversat

Castelul Iulia Hasdeu, din oraşul Câmpina, judeţul Prahova, a fost construit de Bogdan Petriceicu Hasdeu în cinstea fiicei sale, Iulia, fiind un refugiu pentru scriitorul român, după moartea tinerei sale fiice. Acest castel are o arhitectură neobişnuită, construit ca un templu, în care renumitul om de cultură încerca să comunice cu fiica sa.
Iulia Hasdeu a fost un copil precoce, fiind considerată un geniu. O poetă extraordinară, ea a fost prima româncă care a absolvit Universitatea de la Sorbona din Paris. Tânăra a murit de tuberculoză, cu puţin timp înainte de a împlini 19 ani.
Castelul este construit pe baza numerelor 3 şi 7, fiind plin de simboluri la fiecare pas. Are trei intrări, două secundare şi una principală, de piatră, deasupra căreia este ochiul atotvăzător şi pe care scrie „pro fide et patria” şi „e pur si muove”. Uşa este încadrată de două tronuri de piatră şi doi sfincşi, care sunt prezenţi şi pe cavoul Iuliei de la Cimitirul Bellu. În interiorul castelului, la ferestre, se află oglinzi paralele şi se spune că tot ce intră acolo este multiplicat la infinit. Edificiul este plin de mister, regăsindu-se pretutindeni elemente simbolice. Templul castelului are o încarcătură profund spirituală, aflându-se acolo ca simbol Sf. Graal şi statuia lui Iisus. În templu există şi un altar cu o pianină despre care se spune că uneori cântă singură.
Circumstanţele construirii acestui edificiu nu sunt clare nici în prezent. Se spune că Hasdeu ar fi primit planurile de construcţie ale castelului de dincolo de moarte, de la fiica sa, în urma unei şedinţe de spiritism. B.P.Hasdeu a trăit 10 ani în acest loc, iar la data de 25 august 1907 s-a stins din viaţă.

Aurelia Dumiter

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook