Home Turism Cetatea Poenari

Cetatea Poenari este un monument istoric deosebit de important în România. Construită în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă, Şi având iniŢial doar un turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în vremea lui Vlad Ţepeş, fiind a doua resedinţă a acestuia. Cetatea Poenari, aflată în prezent la doar câţiva kilometri de Barajul Vidraru, a fost construită ca post de fortăreaţă contra otomanilor.
Încadrarea cetăţii într-un peisaj surprinzător, misterul care pluteşte în aer şi povestea istorică nu au cum să nu atragă vizitatori. Ca să ajungi la aceasta, trebuie să urci 1480 de trepte, care şerpuiesc pădurea deasă de fag, dar odată ajuns te vei bucurade o panoramă mirifică – Cheile Argeşului şi Transfăgărăşanul.
Cunoscută ca „Cetatea lui Vlad Ţepeş”, aceasta a atras televiziuni de renume, precum National Geographic, Discovery sau History Channel, care au făcut reportaje impresionante despre acest loc.
„În tradiţia locului este cetatea lui Negru Vodă şi mai apoi cetatea lui Vlad Ţepeş, însă în acte a fost trecută drept Cetatea Poenari. Ca particularităţi, sunt două structuri diferite. Este vorba de turnul donjon, cu o arhitectură de secolele XI şi XII. Restul cetăţii este ca model de secolul al XV-lea, nu avem nicio îndoială. Se pare că în timpul marelui cutremur de la 1446 cetatea a fost afectată şi din acest motiv a trebuit ca Vlad Ţepeş să refacă cetatea. Ţepeş a şi extins cetatea foarte mult. A fost extrem de greu lucrul la cetate”, spune istoricul Stefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeş.
Se pare că şi romanul „Castelul din Carpaţi”, al lui Jules Verne, a fost inspirat din legendele despre această misterioasă cetate.
Mai mult de atât, Cetatea Poenari a contruibuit la victoria finală a românilor din 1462, atunci când voievodul Vlad Ţepeş i-a păcălit pe turci, potcovind caii cu potcoave puse invers, reuşind în acest fel să se retragă împreună cu oştirea sa în cetate.
Una dintre legendele despre construirea cetăţii spune că boierii din Târgovişte, speriaţi de asprimea domnitorului Vlad Ţepeş, s-au adunat în taină să puna la cale prinderea domnitorului şi predarea lui către sultan. Ţepeş, însă, aflând de planul acestora, a întors totul împotriva lor şi şi-a trimis oamenii să-i captureze pe boierii adunaţi într-o biserică, în ziua de Paşte. Aceştia au fost obligaţi să meargă pe jos 100 de km, până la Curtea de Argeş şi de aici până la Cheile Argeşului. Acolo, îi aştepta Vodă care le-a poruncit: „Boieri şi coconi, jupâni şi jupâniţe, voi care mi-aţi urzit moartea în iatacurile voastre priviţi cuibul acela de vulturi, colo sus, să răsară până-n duminica Tomii cel necredincios o cetate de zid, să stea soarele pe fruntea ei.”
Au lucrat boierii zi şi noapte şi într-o săptămână cetatea a fost gata. Ca urmare a acestei legende, cetatea este numită „cuibul de vulturi al vitejilor de demult”.
Cetatea Poenari, unul dintre cele mai impresionante şi interesante locuri din România, plasat într-un cadru deosebit de frumos, merită să depui un pic de efort. Te invităm să urci cele 1480 de trepte şi să te laşi purtat de istoria vie a acestui tărâm!

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook