Home Turism Cheile Bicazului

Cheile Bicazului, unul dintre cele mai frumoase locuri din România, reprezintă o zonă geografică care impresionează prin bogăţia culorilor vii, a formelor stâncoase şi a aerului proaspat de munte.
Cheile Bicazului sunt situate în partea centrală a Munţilor Hăşmaş, în nord-estul ţării, în judeţele Neamţ şi Harghita.
De asemenea, Cheile Bicazului fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş care are ca arii protejate Lacul Roşu, Cheile Bicazului şi Hăşmaşul Mare.
Cheile Bicazului sunt alcătuite din opt kilometri de stânci verticale extrem de înalte, care depăşesc, în unele locuri, 300 de metri, una mai impunătoare ca alta.
Mergând la pas vei avea prilejul să admiri pereţii de calcar ai stâncilor, care găzduiesc peşteri de o frumuseţe rară: Peştera Neagră şi Peştera Cascada.
Cheile au fost modelate natural de râul Bicaz în calcare mezozoice, creând pe toată lungimea lor un peisaj unic.
Mai mult de atât, Cheile Bicazului sunt alcătuite din mai multe sectoare: Poarta Iadului, Pridvorul Iadului şi Gâtul Iadului.
Geograful Simion Mehedinţi descrie frumuseţea peisajului şi traversarea Cheilor în lucrarea „România”, din 1923:
„De la Piatra, 48 km. se pot face cu automobilul, 2 km. până la Chei şi restul de 6 km. până la Tău, nu se pot face decât mergând pe jos; puţină osteneală, dar cu prisosinţă răsplătită prin priveliştile ce ţi se desfăşoară în chip variat şi de o uimitoare frumuseţă… vede nişte culmi domoale, zidite din rocile cele mai vechi ale planetei (cristaline) acoperite cu păduri, iar sus de tot îmbrăcate cu vegetaţia măruntă a ierburilor subalpine, dintre care unele (merişorul) rămân verzi şi peste iarnă.“
Odata ajuns aici vei înţelege de ce Cheile Bicazului merită vizitate, reprezentând una dintre destinaţiile însemnate ale României.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook