Home Turism Cula Greceanu

Considerată cel mai vechi edificiu de acest fel din ţară, Cula Greceanu se află în comuna Măldăreşti, judetul Vâlcea. Este inclusă în Complexul Muzeal Măldăreşti alături de Cula Duca şi Casa Memorială I.G.Duca. Aceasta evidenţiază arhitectura românească, reflectând o îmbinare armonioasă dintre elementele unei case ţăraneşti, cât şi cele de tip fortificaţii, fiind considerată cea mai veche culă din ţară. De asemenea, sunt preluate şi câteva componente ale stilului brâncovenesc, care se observă la ferestrele pivniţei, la cele doua cerdace cu arcade, bolţile din încăperea de la primul etaj, dar şi la mobilier.
În ceea ce priveşte etimologia cuvantului “culă”, acesta derivă din turcesul “kule”, care desemnează un turn, iar în spaţiul românesc defineşte o locuinţă întărită în formă de turn, cu un parter înalt şi o scară interioară de acces către etaj.
Istoria acestei comori culturale începe în secolul al XVI-lea, cţnd Nan Paharnicul a ridicat un turn de apărare. Ulterior, nepotul sau, Tudor Maldăr, va duce lucrarea la bun sfârşit, ridicând cula Măldăreşti. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, cula capătă aspectul din prezent, fiind reconstruită de către jupânul Gheorghe Măldărescu şi jupâniţa Eva.
Între anii 1966-1967, Cula Greceanu a trecut printr-un proces de restaurare deoarece în anul 1967 a fost deschisă publicului. Cula Greceanu le-a fost gazdă câtorva filme româneşti renumite precum: “Neînfricaţii”, “Drumul oaselor”, “Iancu Jianu”, “Haiducul” şi “Trandafirul galben”.  De asemenea, a fost sursa filmului “Aferim”, care a câştigat în 2015 premiul “Ursul de argint” la Berlin şi a constituit propunerea românească pentru Oscar.
Cula Greceanu este deschisă vizitatorilor între 10:00 şi 18:00 în timpul verii, iar iarna se poate vizita în intervalul orar 9:00-17:00.
Cula Greceanu stârneşte şi în prezent curiozitatea fiecărui turist de a-i trece pragul datorită peisajului pitoresc în care se afla, dar şi a istoriei înzestrată cu farmec, fiind sursa multor poveşti şi legende cu domni, domniţe, boieri şi haiduci.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook