Home Turism Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală protejată de tip geologic şi peisagistic, fiind situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul comunei Bălan.
Cea mai cunoscută dintre rezervaţiile naturale ale Sălajului a fost creată în urma unui fenomen amplu de prăbuşire şi erodare destructivă, dar şi a efectului condiţiilor meteorologice asupra structurilor de conglomerare şi gresii. Mai mult de atât, este un proces în plină desfăşurare, ceea ce înseamnă că uimitorul peisaj se poate modifica de la an la an.
Grădina Zmeilor este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din Transilvania. Stâncile s-au format în mii de ani, iar factorii care au determinat acest proces au fost ploile, zăpezile, vântul şi alunecările de teren. Fiecare stâncă are o poveste aparte, reprezentată ca o pictură pastelată în nuanâe de cenuşiu închis şi galben.
Vizitând acest loc vom putea vedea stânci uriaşe, turnuri, stâlpi, stânci cu forme de ciuperci şi animale, coloane, metereze sau poduri ce au nume ca: Fata Cătănii, Zmeul şi Zmeoaica, Moşu, Călugării, Căpitanul, Soldaţii, Eva, Dorobanţul, Degetul, Sfinxul.
Circuitul prin Grădina Zmeilor durează 3 ore. De asemenea, despre Grădina Zmeilor se spune că are la bază o legendă. Oamenii locului îi mai spun acestei rezervaţii naturale „Fata Cătănii”. Termenul „cătană” se referă în această zonă a ţării la o femeie autoritară şi severă, precum căpitanii din armată. Legenda locală spune că o fată tânără s-ar fi îndrăgostit de un soldat. Mama sa vitregă nu a agreat povestea de dragoste dintre tânără şi soldat, a blestemat-o, iar fata s-a transformat în stâncă.
O altă legendă spunea că toată zona era casa unor zmei care furau fetele localnice, iar într-una din zile, zmeul cel mai mare a furat soarele de pe cer. Un tânăr curajos, vaăzând cele întâmplate, a mers să-l înfrunte şi a eliberat soarele. Zmeii cei mici au venit în ajutor, însă strălucirea soarelui, aflat din nou pe cer, i-ar fi transformat în stânci.
Poveştile fantastice cu zmei nu s-au încheiat încă. Într-o parte a grădinii există nişte stânci gemene, situate la o distanţă mică una de cealată. Locuitorii zonei ne mărtuisesc că în vremurile îndepărtate. aici poposeau zmeii să se odihnească înainte de a-şi relua călătoria către Dej, de unde, de obicei, îşi procurau sare.
Indiferent dacă există sau nu un pic de adevăr în legendele locale, Grădina Zmeilor are un farmec aparte şi merită să fie vizitată.
Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook