Home Turism Lindenfeld: satul-fantomă al Banatului

Lindenfeld este un sat de munte din judeţul Caraş-Severin, înfiinţat de pemi – colonişti germani proveniţi din Boemia. Din nefericire, satul a fost abandonat. Iernile lungi şi aspre, căile de acces dificile şi, în general, condiţiile grele de viaţă au condus la o depopulare progresivă a aşezării, ultimul locuitor fiind înregistrat în urmă cu aproape două decenii.
De asemenea, se spune că Lindenfeld, sau „Câmpul cu tei”, este un sat-fantomă al Banatului, înfiintat în anul 1828. La începutul anilor ’90, majoritatea locuitorilor au emigrat în Germania, lăsând în urmă case vechi şi o biserică.
Paul Schwirzenbeck, ultimul locuitor al satului, a murit la vârsta de 83 de ani într-un accident în Caransebeş. Cele 61 de case abandonate din Lidenfeld sunt muzee în aer liber, fiind vizitate anual, mai ales în timpul verii, de un numar mare de turişti.
Mircea Rusnac, un istoric reşiţean, povesteşte: „În toata existenţa acestei aşezări, nu s-a inregistrat nicio căsătorie mixtă cu români din satul vecin, Poiana. Fiind atât de izolaţi, locuitorii Lindenfeldului au fost scutiţi de recrutare în armata austro-ungară în timpul Primului Război Mondial. În anul 1924, numărul lor era de 230. În cel de-al Doilea Război Mondial au fost, însă, destui mobilizaţi pe front, iar în 1945 o mare parte dintre ei au fost deportaţi în Uniunea Sovietică, pentru că erau germani”.
Satul plin de viaţa de altădată a rămas în inima nemţilor. Drept urmare, acum se regăsesc câteva case care sunt în proces de construcţie sau renovare.
Una dintre ele este a unui neamţ ai cărui strămoşi erau originari din Lindenfeld. Planul său este să deschida aici o pensiune pentru a reînvia prin turism fostul sat al pemilor.
Doar ciobanii din satele din împrejurimi mai locuiesc în Lindenfeld, dar numai pe timpul verii. Moşu Jurchescu şi soţia lui, care au venit cu oile la Lindenfeld spuneau: „Când or fost niemţi aici, o fost aranjat. La ei pă livezi n-ai văzut o pietrişică. Foarce gospodari or fost! Nu ce lăsau nici cu pișioarale să treci prin livadă. Numa’ pă drum!”
Din Caransebeş, în Lindenfeld se poate ajunge cu maşina prin Buchin – Poiana. Un alt traseu, care leagă satul de Gărâna, poate fi parcurs pe jos, prin munţi, în aproximativ trei ore şi jumătate.
În anul 2005, Ioan T. Morar a publicat o carte care se numeşte „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, fiind lansat şi filmul în 2014, în regia lui Radu Gabrea.
Lindenfeld, satul-fantomă din judeţul Caraş-Severin, este un tărâm încărcat de o istorie profundă, urmaşii locuitorilor întorcându-se să-şi revendice proprietăţile şi să readucă viaţa pe aceste meleaguri.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook