Home Turism Monumentul „Kilometrul 0” – TURISM ÎN CAPITALĂ

Amplasat în faţa Bisericii Sf. Gheorge – „Nou”, a fost conceput de administraţia Capitalei pentru a marca „Kilometrul 0”, punctul de unde începe măsurarea distanţelor pe drumurile ţării, căci „cei bătrâni spun din bătrâni că buricul Bucureştilor – adică centrul şi miezul oraşului – era Sfântul Gheorghe – „Nou” (G.I. Ionnescu – Gion).
Monumentul a fost numit în presă în mod  diferit, fie „Piatră Militară”, fie „Inima Ţării”, fie „Piatră Milenară”, urmând a fi inaugurat la 9 mai 1937. El a fost realizat parţial în 1938 de sculptorul Constantin Baraschi şi arh. Horia Creangă.
Se prezenta sub forma unui bazin de formă circulară cu o roză a vânturilor între razele căreia se aflau stemele provinciilor istorice ale României, realizate în mozaic, cu numele oraşelor-capitale încrustate în marmură, iar la mijlocul bazinului se găsea un glob din nervuri metalice şi reliefuri de tablă cu semnele zodiacale. În proiectul iniţial, deasupra acestui glob trebuia să se afle statuia Sf. Gheorghe omorând balaurul, proiect neacceptat de Patriarhie (canoanele creştine nu permit chipurile cioplite), apoi statuia unui Făt – Frumos care omoară balaurul. Dar nici aceasta nu a fost montată pe fântână, fiind mutată în Parcul Naţional „Carol II” (astăzi Parcul Herăstrău).
În cele din urmă, a fost acceptată Statuia lui Constantin Brâncoveanu, opera lui Oscar Han, dar şi aceasta a fost amplasată în apropiere, în 1939, în grădina din faţa Bisericii Sf. Gheorghe – „Nou”, ctitoria domnului reprezentat. Rămas neterminat, între 1945 şi 1947 ansamblul monumental a fost mutilat prin scoaterea plăcilor cu numele oraşelor din Basarabia şi Bucovina de Nord, prin demontarea globului şi dezafectarea bazinului, care, probabil nu a avut niciodată apă. Distrus şi lăsat în părăsire, între 1950 şi 1952 monumentul a fost acoperit cu pământ. Abia în 1992 au început lucrările de reconstituire şi restaurare după vechile proiecte, monumentul fiind inaugurat în 1998, cu prilejul închiderii Festivalului „Luna Bucureştilor”.
Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook