Home Turism Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” (Vila cu clopoţei)

Pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, peste drum de Fântâna Mioriţa, se găseşte Vila cu clopoţei, una din lucrările reprezentative ale arh. Cristofi Cerchez, elevul lui Ion Mincu.
Construită între 1905-1907pentru a adăposti colecţia de ceramică populară a dr. Minovici, casa este o reuşită interprtare a vechii arhitecturi româneşti, în stilul unei cule olteneşti. Dr. Nicolae Minovici, cunoscut medic şi pedagog, cercetător în domeniul medicinii, este cel care a înfiinţat în 1905 Societatea de Salvare, iar în 1936, Spitalul de Urgenţă şi Şcoala Samariteană. Pasionat de artă, el a adunat în casa sa o colecţie de obiecte de artă populară din N Moldovei, Cluj, NE Olteniei, regiuni în care a funcţionat ca medic. Este primul muzeu bucureştean de artă populară, devansând proiectul lui Alexandru Tzigara-Samurcaş, care în 1912 pusese piatra de temelie a actualului Muzeu al Ţăranului Român, construcţie finalizată însă abia în 1940.
În anii ‚70, muzeul este trecut într-un grad inferior, urmând să fie transferat Ministerului Afacerilor Externe pentru a servi corpului diplomatic sau ca reşedinţă de ambasadă. În pofida numeroaselor memorii ale lui Dumitru Minovici, în 1978, printr-o hotărâre a Comitetului de Cultură al Municipiului Bucureşti, muzeul este închis şi redeschis abia în 1985. În 1977 este trecut în administraţia Muzeului Municipiului Bucureşti, care face demersuri pentru restaurarea clădirii aflată în proces de deteriorare. Situată în aceeaşi grădină cu Muzeul de Artă Veche Apuseană, clădirea are două etaje şi un turn cu clopoţei, de unde şi denumirea Vila cu clopoţei. Înscriindu-se în profilul vechilor reşedinţe fortificate boireşti, are un soclu masiv, foişorul şi decoraţia exterioară, realizată de sculptorul german Wilhem August von Becker, atestând rezonanţe în spiritul Art Nouveau.
Muzeul, cu mobilier autentic ţărănesc, adăposteşte o colecţie de peste 5.000 de exponate: icoane pe sticlă, ouă încondeiate, obiecte de uz practic (furci de tors, linguri, căuse etc.), piese de ceramică, în special de Horezu, ţesături şi cusături (ii, fote etc.), instrumente muzicale populare (fluiere, cobze etc.).
Muzeul are şi un caracter memorial – în camera în care a lucrat Dr. Nicolae Minovici se păstrează obiectele, mobilierul şi cărţile, manuscrisele, corespondenţa, diplomele şi decoraţiile sale.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook