Home Turism Muzeul de Ştiințele Naturii din Aiud

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud, judeţul Alba, este cel mai vechi muzeu de ştiinţele naturii din România (1796) şi a luat fiinţă în incinta Colegiului „Bethlen Gabor”, unde se găseşte şi în prezent.
La sfârşitul sec. al XVIII-lea, muzeul reunea un patrimoniu divers (obiecte antice, cărţi, diplome, rarităţi şi curiozităţi naturale). În 1951, a fost reorganizat şi deschis publicului larg. Cele aprox. 28 000 de piese care constituie patrimoniul iniţial sunt expuse în patru săli, fiecare cu un anumit specific.  În prima sală sunt expuse colecţiile paleontologice – fildeşi şi măsele de mamut, coarne de cerb gigantic, dinţi şi oase de rinocer lânos, un craniu de cerb gigantic, un craniu de marmotă fosilă, tibia de dinozaur sauropod (cea mai veche descoperire din România a acestui tip de reptilă, dezgropată în a doua parte a secolului al XIX-lea lângă Alba Iulia), fosila unei frunze de palmier din Cretacicul superior (70 mil. ani) –,  mineralogice – unde întâlnim fragmente din meteoritul căzut la Moeciu, judeţul Cluj, în 1882 – şi petrografice.
În a doua sală este reconstituită succesiunea apariţiei de-a lungul timpului a grupelor de animale, începând cu nevertebratele (spongieri, celenterate, viermi, moluşte şi artropode) şi primele trei grupe de vertebrate (peşti, amfibieni, reptile). În a treia sală sunt expuse colecţii de păsări şi mamifere (peşti, amfibieni, reptile), iar în a patra sunt exponate care ilustrează evoluţia scheletului la vertebrate.
În muzeu atrag atenţia aşa-numiţii monştri ( pui de găină cu patru picioare, purcel cu două capete şi şase picioare, fetus uman cu spina bifida), dar şi scheletul unui paznic din colegiu, care în jurul anului 1874 a cerut ca după moarte să fie expus propriul schelet.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook