Home Turism Muzeul Locomotivelor cu Abur de la Reşiţa

Cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa, Muzeul Locomotivelor cu Abur, se află în Parcul Triaj din Reşita, în judeţul Caraş-Severin.
A fost înfiinţat în anul 1972, fiind amenajat la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa, prin eforturile inginerului Mircea Popa, director al uzinelor reţitene din acea vreme.
Sunt expuse 16 locomotive din diverse epoci de construcţie (14 sunt produse la Reşiţa), cea mai însemnată fiind locomotiva „Resicza”, prima dintre cele trei locomotive cu aburi construite în spaţiul sud-est european, între anii 1872-1873. Este expusă pe un piedestal chiar la intrarea în muzeu.
Celelalte două, „Bogsan” şi „Hungaria”, au fost casate în anul 1937. „Resicza” a fost recuperată, în 1961, de la Câmpia Turzii. Proiectată de John Haswell (originar din Scoţia, dar stabilit la Viena), piesa este o locomotivă tender cu două roţi cuplate, care se poate înscrie în curbe cu raza de maxim 45 m.
La Reşiţa au fost fabricate în total 1491 de locomotive cu aburi până în anul 1964, când s-a trecut la procedura de locomotive Diesel şi apoi electrice. Fabricaţia locomotivelor la Reşiţa s-a încheiat cu 10 locomotive destinate exportului.
Cele 16 piese din muzeul de astăzi conturează istoria de aproape un secol a acestui component al industriei reşiţene, printre exponate numărându-se: „HUNGARIA 4” — cea mai valoroasă locomotivă reşiţeană din acea epocă, ce a fost expusă în 1873 la Expoziţia Mondială de la Viena.
Din anul 2004, Muzeul Locomotivelor cu Abur de la Reşiţa se află pe Lista Monumentelor Istorice.
Muzeul Locomotivelor cu Abur din Reşiţa este o colecţie inedită, care ilustrează progresul de aproape un secol al mersului pe şine şi care cuprinde locomotive reprezentative pentru evoluţia acestei industrii.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook