Home Turism Muzeul Militar Naţional – TURISM ÎN CAPITALĂ

Este situtat nu departe de Spitalul Militar în fosta clădire a cazărmii Regimentului de Infanterie IV Ilfov, construită în 1898 şi restaurată în acest scop. Primele încercări de păstrare şi conservare a unor piese cu caracter militar datează din 1865, când Alexandru Ioan Cuza a emis un ordin conform căruia obiectele scoase din dotarea armatei urmau să fie adăpostite la Arsenalul Armatei. Ideea creării unui muzeu al artileriei datează însă din anii 1890-1900, când au fost strânse obiecte ce au fost expuse publicului în 1906, cu prilejul Expoziţiei Jubiliare din parcul Carol I. Este momentul în care se decide crearea unui muzeu militar al cărui sediu a fost stabilit în Palatul Artelor construit în 1906, în parcul Carol I, de arh. Ştefan Burcuş şi Victor Ştefănescu. În 1919 Ministerul Agriculturii şi Domeniilor cedează Ministerului de Război fostul Palat al Artelor, împreună cu alte două clădiri din apropiere, pentru a adăposti expoziţiile şi patrimoniul militar dezvoltat pe baza donaţiilor şi achiziţiilor şi din capturile de război.
Muzeul Militar Naţional este inaugurat în 1923, prin decretul regelui Ferdinand I, preşedinte al Consiliului de Administraţie fiind numit gen. Radu R. Rosetti. În 1938 construcţia a fost grav afectată de un puternic incendiu provocat de un scurtcircuit la instalaţia electrică. Cutremurul din 1940 va provoca noi şi mari stricăciuni, astfel că pavilionul va fi demolat în 1942, Muzeul Militar rămânând însă în Parcul Carol I până după război. Exponatele muzeului încep să fie mutate în 1943 într-o magazie de pe Şos. Giurgiului nr. 160, ulterior, la apropierea frontului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind duse la Sinaia. Reorganizat succesiv, muzeul a fost redeschis publicului în 1957, sub titulatura de Muzeul Militar Central, mai întâi într-o clădire din Bd. Nicolae Bălcescu şi din 1959, în fosta Şcoală de Infanterie şi Cavalerie – fosta cazarmă Cuza Vodă a Vânătorilor de munte, construită de Şcoala Ofiţerilor de Infanterie – unde va funcţiona până la demolarea întregii zone, în anii 1980.
Amenajat în actualul sediu în 1986-1987, Muzeul Militar Naţional propune vizitatorilor, prin cele 32 de colecţii ale sale organizate în 7 secţii, arme, uniforme, medalii, drapele, picturi, sculpturi, piese de artilerie, de aviaţie, blindate etc., o incursiune prin evoluţia istoriei militare din România. În parcul de tehnică militară din curtea interioară a muzeului, de aproximativ 2000 mp, sunt expuse peste 150 de piese: artilerie, tancuri, rachete, avioane, mine marine.
Mihaela Carata – www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook