Home Turism Muzeul Satului Dobrogean de la Enisala

Muzeul Satului Dobrogean Enisala sau „Gospodăria ţărănească de la Enisala” este primul muzeu etnografic din judeţul Tulcea, fiind situat în centrul satului Enisala, pe şoseaua care leagă oraşul Babadag de localităţile din zona lacului Razim.
Acest muzeu este o reprezentare a gospodăriei tradiţionale din nordul Dobrogei, fiind găzduit într-o casă ţărănească de la începutul secolului al XX-lea, conservată în mediul său natural.
Toate camerele din casă, obiectele de patrimoniu, uneltele agricole, obiectele casnice şi mobilierul redau imaginea tradiţiilor locale şi a stilului de viaţă autenic de la sat. Interiorul locuinţei evidenţiază bogăţia şi unicitatea ţesăturilor tradiţionale.
Gospodăria ţărănească de la Enisala a fost achiziţionată în anii ’70 de fostul director al instituţiilor muzeale din judeţul Tulcea, Simion Gavrilă. Mai mult de atât, acesta a şi amenajat-o în stilul unui muzeu, care a fost deschis la începutul anilor ’80.
Putem descoperi aici toate obiectele de care are nevoie un ţăran dobrogean în viaţa de zi cu zi, de la roata de tors lână până la războiul de ţesut, de la undiţe şi năvoade la vase şi oale din ceramică folosite în bucatarie, de la scule şi produse de dogărie până la cele pentru fierărie sau olărit. Toate sunt piese dobrogene, originale, unice, majoritatea fiind din lemn şi foarte bine păstrate.
Muzeul Satului Dobrogean Enisala a fost redeschis publicului la începutul lunii iulie 2014, primind turişti din România şi străinatate. De altfel, rămâne unul dintre cel mai importante obiective turistice din Tulcea.
Dacă ajungeţi în zonă, în imediata apropiere a muzeului etnografic se află şi Cetatea Enisala, singura cetate medievală din Dobrogea, construită pe locul unei cetăţi geto-dacice.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook