Home Turism Observatorul Astronomic “Vasile Urseanu”

TURISM IN CAPITALA

Observatorul Astronomic1Clădirea care adăposteşte astăzi Observatorul Astronomic a fost construită între 1908-1910 de arh. Ion D. Berindei (1871-1928) pentru amiralul Vasile Urseanu (1871-1926), unul dintre fondatorii primei Societăţi Naţionale de Navigaţie. Terenul pe care a fost construit imobilul a fost cumpărat în 1897 de Eraclie Duro, contractul de vânzare oferind cumpărătorului şansa de a plăti numai jumătate din preţ dacă în termen de 5 ani ridică pe el o construcţie. Duro nu a respectat această clauză. Deşi în 1902 i s-a acordat o păsuire de trei ani, pentru a ieşi din culpă şi a respecta clauzele contractuale, vinde în 1908 terenul amiralului Vasile Urseanu. Deoarece amiralul s-a angajat să ridice construcţia în acelaşi an, beneficiază şi el de reducerea preţului vânzării cu 50%, angajament respectat, iar la sfârşitul anului 1910 clădirea este terminată. Pasionat şi de astronomie, amiralul îşi amenajează pe unul din colţurile clădirii, în formă de navă, o cupolă pentru observaţii astronomice, casa începând să fie cunoscută ca Observatorul „Amiral Urseanu”.
În 1933 văduva amiralului donează clădirea Primăriei Municipiului Bucureşti care, în acelaşi an, la propunerea lui George Severeanu, directorul Muzeului Municipal, înfiinţează şi deschide aici pinoteca oraşului. Urmare a deschiderii Muzeului de Artă al Republicii Populare Române şi a reorganizării Muzeului Simu (astăzi demolat), pinoteca este desfiinţată, cea mai mare parte a exponatelor fiind preluată de Galeria Naţională (1950), restul ajungând la Muzeul de Istorie şi Artă a Municipiului Bucureşti.
În 1950, în clădirea lui Vasile Urseanu se deschide Muzeul Ştiinţelor Experimentale, în cadrul căruia funcţionează şi Observatorul Astronomic Popular, ca secţie a muzeului, sub conducerea Academiei Române. Edificiul avea instalată în locul cel mai înalt o cupolă astronomică de 5 m, instrumentul principal fiind o lunetă „Zeiss” de 150 mm, în montură ecuatorială şi sitem de orologerie mecanică. Toate acestea, împreună cu manuscrisele, cărţile şi colecţiile de documente ce au aparţinut amiralului Urseanu, sunt expuse în muzeul ce-i poartă numele, înfiinţat în 1956.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook