Home Turism Pâclele Mari şi Pâclele Mici

Rezervaţia cu cei mai mari vulcani noroioşi este reprezentată de Pâclele Mari şi Pâclele Mici, în judeţul Buzău. În Depresiunea Berca, vulcanii noroioşi au fost semnalaţi în 1867, iar în 1955 au fost declaraţi monumente ale naturii.
Cu o suprafaţă de 35,7 ha, este în prezent o rezervaţie geologică şi botanică, în care fenomentul vulcanilor noroioşi e observat în două zone diferite: Pâclele Mari (22,7 ha) şi Pâclele Mici (13 ha). S-au dezvoltat  în cadrul uneui relief de acumulare, iar în prezenţa apei de infiltraţie rocile se înmoaie, constituind un rezervor permanent cu noroi. Deschiderile sunt sub forma unor cratere circulare şi conuri de dimensiuni variabile (de la câţiva centrimetri până la 6-9 m diametru şi 3-4 m înălţime. Uneori, lava curge cu intermitenţe prin orificii înclinate.
Vetrele vulcanilor sunt situate la cca 3 000 m adâncime. Vegetaţia este alcătuită din pelin, iarba mielului, trandafir de toamnă, păiuş etc. Un interes deosebit a fost acordat speciei gârdurariţa, monument al naturii din 1955, aflată aici în unica localitate din ţară şi la limita vestică a arealului său.
Flora este compusă din 596 de specii de plante superioare, unele dintre ele fiind reprezentative pentru sărături (plante care cresc în mediu sărat).
Vizita la Pâclele Mari şi Pâclele Mici e o exprienţă turistică originală, într-un peisaj selenar.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook