Home Turism Palatul Cuza de la Ruginoasa

Palatul Cuza de la Ruginoasa este un muzeu memorial dedicat unuia dintre cei mai îndrăgiţi domnitori ai românilor – Alexandru Ioan Cuza.
Palatul se află în judeţul Iaşi, în inima comunei Ruginoasa. A fost iniţial o proprietate a familiei Sturdza, fiind construit în anul 1814 în stilul neoclasic, specific Moldovei din acea vreme, sub ordinul lui Săndulache Sturdza.
Palatul a fost moştenit de logofătul Costache Sturdza, fiul lui Săndulache şi văr al domnitorului Mihail Sturdza. În perioada 1847-1855, logofătul l-a chemat pe arhitectul Johann Brandel, care a reconstruit palatul în stil neogotic – cel pe care îl putem admira şi astăzi.
Acest palat a fost cumpărat de Alexandru Cuza în 1862, având intenţia de a-l transforma în reşedinţă de vară. Deşi domnitorul a petrecut puţin timp la palat, aici a locuit o perioadă îndelungată so’ia sa, Doamna Elena Cuza, care s-a ocupat de mobilarea şi decorarea lui, de grădină şi de acareturi.
Palatul de la Ruginoasa a fost inaugurat oficial de către domnitorul Cuza, cu ocazia sărbătorilor de Paşti din aprilie 1864. Plecat în exil în anul 1866, Alexandru I. Cuza a continuat să aibă grijă de moşia de la Ruginoasa, pe care a dat-o în arendă în 1866 cu 500 de galbeni pe an, pentru a putea să se întreţină în exil.
Fostul domnitor a murit la 15 mai 1873 în orasul Heidelberg, Germania, iar trupul său a fost adus la Ruginoasa. Din păcate, palatul a fost avariat de luptele purtate în cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost reconstruit în 1968-1978, iar în 1982 s-a inaugurat oficial Muzeul Memorial „Al.I.Cuza”, cu o secţie de istorie şi alta de entografie.
Parterul palatului găzduieşte exponate care recompun viaţa şi activitatea domnitorului Al.I.Cuza. Au fost aduse mobilier, cărţi de epocă şi tacâmuri de argint. În cabinetul de lucru s-au adus câteva piese din mobilierul din lemn de stejar, pe care Elena Cuza le-a comandat unei renumite firme pariziene.
Cea mai inedită atracţie a Palatului Cuza este o holograma a domnitorului, precum şi cartea de vizită a acestuia. Afară sunt expuse caleaşca şi sania domnitorului, ambele vechi de mai bine de un secol. În curte se mai află şi un grup statuar cu portretele marilor personalităţi predominant moldovene, sculptate şi expuse din admiraţie şi respect faţă de realizările lor.
Palatul Cuza este, alături de Castelul Peleş, unul dintre cele mai bine păstrate monumente din România, fiind deschis iubitorilor de cultură şi turism.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare
0 909

Lasa un mesaj

Facebook