Home Turism Parcul Naţional Munţii Rodnei

Parcul Naţional Munţii Rodnei este al doilea parc naţional din România, având o suprafaţă de 47.202 ha, şi se află în apropierea localităţilor Borşa şi Moisei.
Este cea mai mare arie protejată din nordul României şi principalul obiectiv turistic natural din Maramureş. Parcul îmbracă tot masivul Rodna, dar se extinde pe teritoriul a două judeţe: Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.
Acesta a fost deschis în anul 1990 şi cuprinde păduri, pajişti, goluri alpine, văi şi o gama diversă de floră.
Principalele „personaje” ale naturii din zonă sunt renumitele capre negre, dar şi marmotele. Datorită faunei bogate şi valoroase, Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost declarat rezervaţie biosferică în 1979, în cadrul programului UNESCO „Omul şi Biosfera”.
Mai mult de atât, putem observa urme ale trecerii gheţarilor: vârfuri alpine şi văi sălbatice şi abrupte, care formează adâncituri glaciare spectaculoase. Pe partea nordică se regăsesc trei astfel de zone: Zănoaga Mică, Zănoaga Mare şi Zănoaga Iezerului, separate pe culmile Turnu Roşu şi Piciorul Moşului. De asemenea, în acest ţinut de basm trăiesc mai multe specii de păsări: cocoşul de munte, acvila de munte, cocoşul de mesteacăn, şerparul.
Apele din Munţii Rodnei sunt un habitat perfect pentru specii de peşti diferite: păstrăvul şi lipanul, boisteanul sau mreana.
Pe versantul de vest al Târniţei Prelucii, în Obârşia Rebrii, întalnim Peştera Grota Zânelor, descoperită cu 30 de ani în urmă, fiind catalogată după nişte cercetări ca fiind peştera cu cel mai mare coeficient de ramificaţie din ţară. Aici, diversitatea florei, faunei şi a reliefului oferă turiştilor peisaje surprinzătoare despre ceea ce înseamnă un colţ din natură deosebit. În Munţii Rodnei există numeroase modalităţi de practicare a sporturilor de iarnă pe pârtiile amenajate din staţiunile Borşa şi Valea Blaznei.
Mai mult de atât, turismul curativ sau de îngrijire a sănătăţii este benefic organismului uman. Este conceput pentru necesităţile oamenilor de a-şi reface starea de sănătate, căutând să valorifice efectele vindecătoare ale apelor minerale. Astfel, pentru persoanele cu diverse probleme, există posibilitatea unor cure cu ape minerale care au calităţi terapeutice în staţiunea balneară Sângeroz-Băi, precum şi alte izvoare minerale din localităţile: Rodna, Romuli, Cormaia, Valea Vinului, Anieş.
Cu timpul, interesul oamenilor a crescut în privinţa practicării ecoturismului, aceştia dorindu-şi să se implice cât mai mult în acţiuni de conservare a naturii, de promovare a modului de viaţă autentic, a obiceiurilor şi traditiilor din zonele cu potenţial turistic.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook