Home Turism Parcul Natural Apuseni

Întregul parc este parte din Ţinutul Muntilor Apuseni, cei mai mici din întreaga unitate carpatică de pe teritoriul României, atât ca suprafaţă, cât şi ca altitudine (maxima fiind de 1848 metri). Cu toate acestea, zona se bucură de o varietate peisagistică impresionantă, oferită în principal de carstul reliefului şi completată perfect de bogăţia florei şi a faunei.
Aflat în partea de vest a ţării, în porţiunea central-estică a Munţilor Apuseni, Parcul Natural este înconjurat de Masivul Vlădeasa, Munţii Pădurea Craiului, Munţii Gilau şi, la sud-vest, de Munţii Codru-Moma.
„Primele iniţiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparţin lui Emil Racoviţă, care la primul Congres al Naturaliştilor din România din aprilie 1928 a formulat clar scopul şi obiectivele creării unei arii protejate de dimensiuni mari în Munţii Apuseni.” (parcapuseni.ro)
De altfel, aceasta zonă este printre ultimele zone naturale de carst împădurit de asemenea dimensiuni din Europa.
Parcul cuprinde mai multe rezervaţii naturale de o deosebită importanţă geologică, speologică, pesagistică, dar şi floristică şi faunistică. Dintre acestea, le amintim pe următoarele, pe care nu trebuie să le rataţi, dacă mergeţi în vizită: Peşterile Coiba Mare, Gheţarul de la Vârtop, Scărişoara, Peştera Gheţarul de la Focul Viu şi Peştera Smeilor de la Onceasa. De asemenea, Peştera Mare de pe Valea Firei şi Peştera din Piatra Ponorului, dar şi Cetăţile Ponorului, Platoul Carstic Padiş, Platoul Carstic Lumea Pierdută, Sistemul Carstic Peştera Cerbului şi Pietrele Boghii, Pietrele Galbenei, Poiana Florilor, Valea Sighiştelului, dar şi multe altele.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook