Home Turism Strada Franceză – TURISM ÎN CAPITALĂ

Situată în centrul vechi al Capitalei, începe din Calea Victoriei, din dreptul Muzeului Naţional de Istorie a României şi continuă până la Curtea Veche, în apropierea Pieţei Unirii.
Era numită “Uliţa Domnească” sau “Uliţa Mare” într-un document din sec. XVIII şi unea “Poarta de Sus” a vechii Curţi Domneşti cu Podul Mogoşoaiei (Calea Victoriei). Pe această stradă s-a aflat Consulatul Franţei, iar în 1798, când consulul Charles Flûry, “cetăţean” al Republicii Franceze, a fost invitat la Curtea Domnească de pe Dealul Spirii de domnul Constantin Hangerli, unde a fost primit într-o audienţă solemnă, a străbătut această stradă împreună cu alaiul său. De atunci s-a numit “Uliţa Franţuzească”, nume păstrat până în 1867. În secolul următor era cunoscută şi ca “Uliţa Işlicarilor”, pentru că în atelierele de aici erau confecţionate işlicele (căciuli mari de blană sau de postav purtate de domni, de boieri, apoi şi de negustori).
După alegerea ca domnitor a lui Carol I de Hohenzollern, în 1867 strada a primit numele “Carol I”, pe care îl păstrează până la abrogarea monarhiei şi proclamarea Republicii (30 decembrie 1947). Apoi, prin decizia Primăriei Capitalei de schimbare a numelor unor artere care amintesc de membrii Casei Regale, strada a fost numită “30 Decembrie”. Abia după 1990 a revenit la denumirea de Strada Franceză. Pe această stradă se află Biserica Sf. Dumitru “de Jurământ”, construită între 1819-1843 pe un lăcaş mai vechi, din iniţiativa episcopului Buzăului, Constantin Filitti. Între 1860-1862 a fost pavată cu piatră cubică adusă din Scoţia sau extrasă din carierele din Carpaţi şi a fost una dintre primele străzi unde a fost construită noua reţea de canalizare. Aici au fost construite multe hanuri, precum Hanul Verde, situate la intersectia Străzii Franceze cu Strada Şelari, şi peste drum Hanul Roşu, printre cele mai cunoscute din Capitală (pe locul unuia dintre ele s-a construit în 1934 Blocul Potcoava, primul cu acest nume din Bucureşti). Dar cel mai cunoscut şi cel mai vechi este Hanul lui Manuc.
Mihaela Carata

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook