Home Turism Strada în trepte

Singura stradă în trepte din Bucureşti, veche de mai bine de 200 de ani, a prins culoare şi o nouă înfăţişare de curând. În urma proiectului „Bucureşti la scară”, artistul plastic Eva Radu a pictat în culori vii, pe treptele străzii Xenofon, opt dintre cele mai importante edificii istorice şi culturale ale Capitalei: Ateneul Român, Arcul de Triumf, Casa Poporului, Mausoleul din Parcul Carol, Muzeul Naţional de Artă, Opera Naţională şi Teatrul Naţional. Şi pentru că în ultimele zile Xenofon a devenit cea mai fotografiată şi vizitată stradă de bucureşteni, îi dedicăm şi noi o pagină, pentru că rezultatul artistei ne-a plăcut.
În apropierea Parcului Carol din Capitală există o stradă îngustă pe care niciodată nu a mers nicio maşină. Din când în când, oamenii din zonă mai urcă sau mai coboară pe străduţă fără să dea prea mare importanţă betonului încărcat de istorie pe care calcă. Strada Xenofon este singura în trepte din Bucureşti şi ar fi fost construită în urmă cu peste 200 de ani. De atunci şi până astăzi, treptele străzii s-au deteriorat, asfaltul s-a fisurat sau chiar s-a rupt, dar o parte din parfumul de odinioară a rămas în atmosfera locului.

Înaine de a prinde viaţă prin culoare, micuţa stradă bucureşteană avea o bară din metal care cobora odată cu treptele, dar astăzi se mai găsesc doar rămăşiţe din ea. Zidurile care mărginesc străduţa au fost desenate şi, din loc în loc, prin asfalt şi-au făcut loc firicele de iarbă. După ce urci toate treptele ajungi în capătul străzii, acolo unde o bijuterie veche de peste 100 de ani, restaurată şi modernizată, contrastează puternic cu lumea lăsată „la poalele străzii“. Practic, strada în trepte este un tunel care te conduce către o lume nouă, plină de şarm şi eleganţă – Palatul Suter, redenumit acum Carol Parc Hotel, a fost construit la începutul secolului trecut de arhitectul german Adolf Suter. Palatul a început să prindă viaţă în anul 1902, pe Dealul Filaretului, cel mai înalt punct natural din Bucureşti şi a fost gata patru ani mai târziu. A fost restaurat şi modernizat de-a lungul vremii, iar astăzi este cunoscut ca un hotel extrem de elegant şi rafinat din Capitală.
Iniţiatorii proiectului „Bucureşti la scară” vor să transforme şi alte străzi degradate în opere de artă, ori să acopere pereţii scorojiţi ai unor case vechi cu picturi care să le pună în valoare.
Aşadar, în cazul în care plănuiţi în această vară o vizită în Bucureşti, nu ocoliţi strada Xenofon, pentru că veţi fi plăcut surpinşi.
Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook