Home Turism Trovanţii – „pietrele care cresc”

Trovanţii, pietrele vii, un fenomen geologic spectaculos din România, apăreau în urmă cu şase milioane de ani, fiind nişte veritabile „Domnişoare Pogany” create de natură.
Unica rezervaţie naturală a trovanţilor româneşti din Europa este localizată în judeţul Vâlcea, în apropierea drumului care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, la 8 km de Horezu. În această regiune, în satul Costeşti, au apărut nişte pietre misterioase, numite trovanţi. Trovantul este un termen geologic, folosit deseori în Romania, şi semnifică „nisip cimentat”.
Trovanţii reprezintă fenomene geologice, care constau în forme sferice de nisip cimentat, care au apărut ca urmare a unor activităţi seismice puternice. Pietrele vii au forme bizare, milimetrice sau de dimenisiunea unui om, continuând să se înmulţească pe masură ce oamenii investighează nisipul din care provin.
Împrejurul balatrucilor sau dorobanţilor, cum îi numesc localnicii, s-a creat un adevărat folclor: unii spun că bolovanii ar avea origini supranaturale, alţii că ar fi dovezi ale existenţei unor civilizaţii extraterestre. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit nici până în acest moment să descifreze misterul genezei trovanţilor.
Există un aspect important prin care trovanţii se diferenţiază de celelalte pietre: atunci cand au contact cu apa, încep sa crească de la 6-8 mm până la 6-10 metri.
Unul dintre cele mai bizare lucruri în legatură cu aceste pietre misterioase este că acestea variază în dimensiune, sunt foarte asemanatoare şi, la fel ca pietrele din Death Vallery, California, trovanţii se mută adesea dintr-un loc în altul.
În Romania, în afară de Costeşti (Vâlcea), mai descoperim trovanţi la Sibiu, Hunedoara, Călăraşi, aproape de malul Dunării, Slobozia, Oneşti, Podişul Sucevei şi Bistriţa Năsăud.
De asemenea, au fost găsite pietrele vii şi în alte ţări: în Africa de Sud, Statele Unite, Cehia, Franţa, Rusia, Peru, Mexic, China şi Australia.
În prezent, Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor este un punct turistic important din ţara noastră. Aceste pietre ne fascinează, stârnind curiozitatea oricărui privitor.

Mihaela Carata
www.promenada-culturala.ro

Articole Similare

Lasa un mesaj

Facebook