Bilanțul civililor morți în exploziile de la Kabul a urcat la 72, potrivit unui oficial taliban. Un număr de cel puţin 28 din cei 60 de afgani ucişi în afara aeroportului din Kabul erau membri ai talibanilor, potrivit oficialului taliban.

Nou bilanț al atentatului: Treisprezece militari americani au murit şi alţi 18 au fost răniţi, potrivit unui nou bilanţ al Pentagonului. „Un al treisprezecelea soldat american a murit în urma rănilor suferite în atentatul de la poarta Abbey”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului central al armatei americane, Bill Urban.

Președintele american, Joe Biden, a declarat: ”Nu vom uita, nu vom ierta. Vă vom urmări până la unul și vă vom face să plătiți”. El a mai spus că America va răspunde ”cu precizie și cu forță” și că teroriștii nu vor câștiga.”Îi vom salva pe aliații afgani. America nu va fi intimidată”, a mai spus Biden.

ISIS a revendicat atacul de pe aeroportul din Kabul, anunță BBC.

Revendicarea a venit într-un mesaj postat pe canalul lor Telegram.

Grupul a declarat că un sinucigaș – pe care l-a identificat – a detonat o vestă explozivă în rândul afganilor și forțelor americane.

Explozia a avut loc la intrarea de la poarta Abbey, unde se află trupele britanice. A fost una dintre cele trei porți care au fost închise în urma avertismentelor cu privire la o amenințare teroristă, relatează BBC.

Atacul inițial de pe aeroportul din Kabul a fost urmat de o a doua explozie și foc cu arme de calibru mic, potrivit BBC.

Ambele explozii au avut loc lângă intrarea porții Abbey în aeroport, unde s-au adunat un număr mare de refugiați afgani în ultimele zile.

Pentagonul confirmă producerea celei de-a doua explozii lângă hotelul Baron, în apropiere de poarta Abbey, unde a avut loc prima explozie.

Prima explozie ar fi fost provocată de un atacator-sinucigaș ISIS, potrivit unui oficial american, citat de Politico.

Atacul ar fi fost provocat de un atacator cu vestă explozivă, relatează CNN. De asemenea, toate intrările aeroportului au fost închise.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că cel puțin cinci soldați americani ar fi fost răniți în urma exploziilor. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că explozia de la Poarta Abbey a fost rezultatul unui „atac complex” care a dus la un număr de victime ale SUA și civili afgani. El a confirmat, de asemenea, că a existat cel puțin o altă explozie la sau lângă hotelul Baron din apropiere.

Un spital de urgență din Kabul a postat pe Twitter că aproximativ 60 de răniți au ajuns în unitatea medicală până acum în urma exploziilor de la aeroport.