Germania și 13 țări NATO, printre care și România, au semnat joi o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană precum Arrow 3 și Patriot, transmite Reuters.Sistemul de apărare antirachetă Arrow 3Foto: AFP / AFP / Profimedia

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul NATO din Bruxelles.

Țările participante sunt Germania, Marea Britanie, Slovacia, Norvegia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Finlanda, Lituania, Olanda, România și Slovenia.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat proiectul la finalul lunii august, când a evocat un „plus de securitate pentru toată Europa”, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El a spus că un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât cazul în care fiecare ţară şi-ar construi propriul sistem de apărare aeriană, în condițiile în care acestea sunt scumpe şi au o complexitate ridicată.

Scholz a adăugat cu acel prilej că Germania va investi masiv în apărarea aeriană în următorii ani, într-o manieră care le oferă statelor din apropiere posibilitatea de a participa de la început.

Scutul Antiaerian European ar putea fi dotat cu sisteme Arrow 3

El a menţionat în special Ţările de Jos, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Slovacia şi ţările scandinave.

Ideea unui sistem european comun de apărare antiaeriană a avut un ecou deosebit în rândul țărilor din Europa de Est, îngrijorate de amenințările lui Putin cu o nouă escaladare și cu utilizarea armelor nucleare, notează Euractiv.com.

Potrivit informațiilor din mai multe publicații europene, se pare că Scutul Antiaerian european va fi echipat cu sistemul de interceptare a rachetelor Arrow 3, proiectat și implementat inițial de Israel.

Arrow 3 este o rachetă antibalistică capabilă să intercepteze proiectilele cu rază lungă de acțiune și apoi să le neutralizeze de la o distanță sigură. Amplasarea unor astfel de baterii antirachetă în mai multe state ar putea permite o apărare mai completă și mai rentabilă a cerului european.

Cu toate acestea, Franța și Polonia au refuzat deja oferta lui Scholz.

În timp ce Polonia a declarat că va crea în schimb propriul sistem de apărare aeriană, Franța se bazează în mare măsură pe efectul de descurajare al propriului arsenal nuclear, în loc să opteze pentru sisteme convenționale de rachete antibalistice.