Acasă Economie 23 de orașe europene solicită Uniunii Europene să limiteze prin lege închirierile pe termen scurt pentru turiști

23 de orașe europene solicită Uniunii Europene să limiteze prin lege închirierile pe termen scurt pentru turiști

0
23 de orașe europene solicită Uniunii Europene să limiteze prin lege închirierile pe termen scurt pentru turiști

După doi ani de stagnare din cauza COVID-19, turismul european se bucură în sfârșit de redresare, după ce aproape fiecare țară de pe continent și-a deschis granițele pentru turiștii internaționali.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai vizitate orașe europene se confruntă cu o altă problemă, și anume creșterea bruscă a numărului de închirieri pe termen scurt, care îi lasă pe mulți localnici în imposibilitatea de a-și asigura o locuință, iar acum solicită măsuri legislative pentru a face față închirierilor pe termen scurt.

Alianța europeană a orașelor pentru închirieri pe termen scurt a publicat o scrisoare în care abordează această nevoie de înăsprire a închirierilor pe termen scurt, relatează SchengenVisaInfo.com.

În acest sens, primarii, viceprimarii și alți oficiali ai orașelor Barcelona, Bologna, Bruxelles, Arezzo, Paris, Viena, Amsterdam, Bruxelles, Lyon, Porto și Florența și alte 12 orașe din UE susțin că Comisia Europeană renunță la proiectul unei inițiative legislative care să reglementeze modul în care oamenii își închiriază proprietățile pentru vacanțe pe termen scurt.

În Amsterdam, de exemplu, numărul de anunțuri de închiriere de vacanțe pe termen scurt a crescut de la 4.500 în 2013 la 22.000 în 2017. Între timp, în cartierul Alfama din Lisabona, mai mult de 55% dintre apartamente sunt acum listate pe platforme precum Booking și Airbnb pentru închiriere pe termen scurt.

În plus, în centrul Florenței, din 2015, acestea au crescut cu 60%, iar în Cracovia cu 100% între 2014 și 2017.

De ani de zile, mai multe orașe din Europa se confruntă cu această problemă a închirierilor pe termen scurt, deoarece cetățenii se plâng de faptul că acestea îngreunează închirierea unei locuințe pentru perioade mai lungi. Cu toate acestea, aceste tipuri de închirieri reprezintă o modalitate bună de a asigura bani pentru proprietarii care au o cameră sau un apartament liber.

„Orașele au nevoie de ajutor în ceea ce privește aplicarea reglementărilor și urmărirea închirierilor ilegale STHR [închirieri pe termen scurt]. În prezent, acest lucru este îngreunat de platformele care refuză să împărtășească informații esențiale cu autoritățile. Prin urmare, ar trebui să se asigure accesul la date pentru a aplica regulile. În caz contrar, costurile administrative vor crește substanțial pentru municipalități din cauza taxelor de litigiu și a investițiilor într-o capacitate profesională de a verifica datele privind închirierile în moduri alternative, de a urmări plângerile și indiciile privind activitatea ilegală de STR și de a impune amenzi”, se arată în scrisoare.

Cu toate acestea, ele cresc, de asemenea, valoarea de închiriere, reduc oferta de locuințe pe termen lung și provoacă multe neplăceri pentru vecini. Unele autorități au reacționat prin crearea unor taxe specifice pentru STR sau iau în considerare interzicerea unor companii precum Airbnb.

De exemplu, în Barcelona, anul trecut, după mai mulți ani de plângeri din partea rezidenților cu privire la zgomotul constant, la prețurile mari de închiriere și la lipsa de apartamente, municipalitatea a anunțat interzicerea Airbnb și a închirierilor sub 31 de zile.

La 4 august, asociația de afaceri care reprezintă industria hotelieră europeană, HOTREC, a solicitat țărilor Uniunii Europene să impună obligații platformelor și gazdelor pe termen scurt.

Apelul a fost făcut pentru ca autoritățile să înceapă să revizuiască activitățile de închiriere pe termen scurt.

Comentând această problemă, directorul general al HOTREC, Marie Audren, a subliniat că sectorul turismului și al ospitalității din UE ar trebui să prezinte un regulament care să ajute la abordarea provocărilor legate de închirierea pe termen scurt.

În plus, Consiliul Mondial al Călătoriilor și Turismului (WTTC) a aplaudat anterior Estonia pentru impozitarea inteligentă a acestor tipuri de închirieri. În același timp, a lăudat Franța pentru investițiile sale pe termen lung în comunitate, permițând guvernului și rezidenților să beneficieze chiar și prin intermediul ospitalității.

În toamna anului trecut, Comisia Europeană a anunțat inițiativa legislativă pentru reglementarea închirierilor pe termen scurt și, după ce a deschis-o spre consultare publică, a amânat-o de mai multe ori. S-ar putea chiar să renunțe la ea, deoarece nu apare pe lista de lansare planificată până în decembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.