50 de europarlamenari au semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi solicită să-l demită pe Josep Borell, șeful diplomației europene, după vizita din Rusia dacă acesta nu va demisiona de bunăvoie.

Eoroparlamentarii își exprimă în scrisoare extrema îngrijorare în legătură cu „evenimentele umilitoare” din timpul vizitei lui Josep Borrell la Moscova care „au adus grave prejudicii reputației Uniunii Europene”.

Josep Borrell este vicepreședinte al Comisiei Europene.

În textul scrisorii se afirmă că Borrell a acționat din proprie inițiativă atunci când a decis să se ducă la Moscova, fapt care „indică o ignorare totală a crimelor comise de către regimul Putin împotriva oponenților politici (….) Borrell eșuând lamentabil în demersul de a apăra interesele Uniunii Europene”.

Cererea europarlamentarilor susține că „eroare comisă” de Josep Borrell de a se duce la Moscova și „eșecul în apărarea intereselor și valorilor UE” în timpul vizitei „au adus prejudicii grave reputației Uniunii Europene și demnității funcției de Înalt Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Securitate”.

În concluzie, semnatarii îi cer președintei CE să acționeze „în cazul în care dl Borrell nu demisionează din proprie inițiativă”.