Acasă Economie -56% în 2022: Excedentul comercial, mândria Germaniei, scade drastic

-56% în 2022: Excedentul comercial, mândria Germaniei, scade drastic

0
-56% în 2022: Excedentul comercial, mândria Germaniei, scade drastic

Excedentul comercial al Germaniei a scăzut cu 56% în 2022, în pofida unui vârf istoric al exporturilor, potrivit datelor oficiale publicate joi, afectat de creșterea costurilor de import în urma crizei energetice, potrivit boursorama.com.

Indicatorul a ajuns la 76,0 miliarde de euro, față de 173,3 miliarde de euro anul trecut, a precizat într-un comunicat Biroul Federal de Statistică Destatis. Această cifră este puțin mai bună decât așteptările analiștilor Factset, care se așteptau la un excedent comercial de 75,0 miliarde de euro pentru întregul an.

Excedentul german, care a fost mult timp mândria celei mai mari economii din zona euro, a fost în scădere din 2016, un an record cu aproape 249 de miliarde de euro.

În 2022, cauza declinului este „creșterea bruscă a prețurilor la energie” Acest lucru a dus la creșterea costului importurilor, cu 24,3%, la 1.488,3 miliarde de euro, se arată în comunicatul Destatis.

Criza energetică cauzată de războiul din Ucraina a provocat o creștere bruscă a prețului energiei importate de Germania pentru o parte a anului, care a trebuit să înlocuiască livrările de hidrocarburi rusești, în special de gaz.

În același timp, cea mai mare economie a Europei și-a văzut exporturile crescând cu 14,3%, până la 1.564,1 miliarde de euro. Indicatorul atinge astfel un nou maxim istoric după cel din 2021, la 1.375,5 miliarde de euro.

Țara a beneficiat de redresarea post-coronavirus a economiei mondiale – cu excepția Chinei – pentru o parte a anului. Inflația a crescut, de asemenea, costul exporturilor germane.

Exporturile către țările UE au crescut cu 14,5%, iar cele către țările terțe cu 14,1%. Pe de altă parte, vânzările către Rusia s-au prăbușit în timpul anului, scăzând cu 43,7%, potrivit Destatis.

Pentru luna decembrie, exporturile au scăzut cu 6,3% față de luna precedentă, până la 127,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, excedentul german a ajuns la 10,0 miliarde de euro în cifre ajustate sezonier, mai mult decât cele 9,3 miliarde de euro preconizate de Factset.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.