70 la sută din noile locuri de muncă din Germania în 2022 au fost ocupate de muncitori străini

153

Un nou raport arată că aproape 70 % din toate locurile de muncă nou create în Germania în 2022 au fost ocupate de lucrători străini – un indiciu despre cât de mult susțin migranții economia, în timp ce țara se luptă să facă față unei crize iminente a forței de muncă.

Experții din Germania avertizează de ani de zile că țara se confruntă cu o criză semnificativă a forței de muncă – în condițiile în care numărul persoanelor care intră la pensie depășește numărul tinerilor care încep să lucreze – și că este nevoie de mai mulți lucrători din străinătate pentru a ocupa posturile vacante și pentru a menține economia pe linia de plutire.

Institutul de cercetare a pieței muncii și a ocupațiilor (IAB) a prezis recent că pe piața muncii din Germania ar putea lipsi până la 7 milioane de lucrători până în 2035. Guvernul își intensifică eforturile pentru a recruta lucrători din străinătate printr-o revizuire majoră a politicilor de imigrare. Una dintre inițiativele sale fundamentale este emiterea unui nou „card de oportunitate” pentru migranții calificați.

Un nou raport al Agenției Federale de Ocupare a Forței de Muncă, evaluat de Business Insider, a arătat acum cât de valoroase se dovedesc a fi deja eforturile de acest tip pentru economia germană. Potrivit Business Insider, din cele 642.000 de noi locuri de muncă supuse securității sociale create anul trecut, 437.000 au fost ocupate de lucrători străini – aproape 70%.

Migrația din țările terțe crește, în timp ce migrația din UE scade

După cum relatează Business Insider, proporția de noi locuri de muncă vacante ocupate de lucrători străini a crescut de peste trei ori în ultimii 11 ani: de la 21% în 2011 la 68% în 2022. În 2022, o proporție substanțială a noilor posturi a fost ocupată de lucrători din așa-numitele „țări terțe”, inclusiv India (în 2022 au existat cu 23.000 mai mulți angajați indieni în Germania față de 2021), Turcia (18.000), Rusia (9.000) și Vietnam (7.000). De asemenea, un număr mare de lucrători proveneau din Ucraina (48.000) și din Balcanii de Vest (48.000).

În același timp, potrivit Vanessei Ahuja, șefa Agenției Federale de Ocupare a Forței de Muncă (BA), migrația dinspre UE „se diminuează simțitor”. După cum a explicat ea pentru Business Insider, din 2018, contribuția lucrătorilor din țări terțe a depășit-o pe cea a migranților din interiorul UE. Statisticile BA arată, de asemenea, că lucrătorii din țările terțe sunt, în general, puțin mai bine calificați decât migranții din interiorul UE.
Reformele politicii de imigrație ale guvernului german ar trebui să ajute

Ahuja a declarat că pandemia COVID a împiedicat impactul Legii privind imigrația calificată, care a intrat în vigoare în 2020, și că potențialii migranți încă se luptă cu birocrația. Doar 30.000 de persoane au migrat în Germania în 2022, de exemplu. Cu toate acestea, ea a salutat noile propuneri de reformă ale guvernului: „Este important să reducem pragurile și să facem ca imigrația pe piața muncii să fie mai ușoară și mai puțin birocratică”, a spus ea.

Directorul IAB, Bernd Fitzenberg, a declarat pentru Business Insider că guvernul ar trebui să meargă mai departe și să faciliteze, de asemenea, accesul pe piața muncii din Germania pentru migranții cu bune cunoștințe de limba engleză și să faciliteze accesul lucrătorilor străini la profesiile reglementate – cum ar fi medicii și profesorii -.

SURSĂiamexpat.de