Sonda denumită Al-Amal (Speranţa), prima misiune spaţială arabă spre planeta Marte, a decolat luni de la centrul spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei.

Sonda spaţială fără pilot la bord ar trebui să înceapă să orbiteze în jurul planetei Marte într-o misiune de şapte luni, până în februarie 2021, marcând cea de-a 50-a aniversare a unificării celor şapte principate care constituie Emiratele Arabe Unite. Lansarea sa a fost difuzată online în direct.

Emiratele Arabe Unite (EAU) urmăresc să îşi dezvolte capacităţile ştiinţifice şi tehnologice şi să scadă astfel dependenţa de petrol. Misiunea spre Marte a costat EAU 200 de milioane de dolari, conform informaţiilor furnizate de ministrul pentru ştiinţe avansate Sarah Amiri.

Misiunea îşi propune să ofere, pentru prima dată, o imagine completă a atmosferei de pe această planetă, studiind schimbările zilnice şi sezoniere.

Planurile Emiratelor Arabe Unite (EAU) sunt ambiţioase şi vizează realizarea unei aşezări pe Marte până în 2117.

Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, a proiectat în mod simbolic o numărătoare inversă de zece secunde pe faţada sa înaintea lansării.

Al-Amal urmează să ajungă pe orbita planetei Marte în februarie 2021, dată care coincide cu cea de-a 50-a aniversare a unificării Emiratelor.

EAU doreşte ca misiunea să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru tinerii din lumea arabă.