Azi a fost vernisată cea mai mare pictură murală din Iași (cca 440 mp), dedicată memoriei lui Virgil Săhleanu, un fost lider de sindicat asasinat cu trei lovituri de cuțit, pe data de 7 septembrie 2000, în scara blocului în care locuia.

Când a fost ucis, Săhleanu era șeful sindicatului de la Tepro SA, cea mai mare uzină de țevi sudate din lume până în 1989. Societatea a fost privatizată în 1998, cumpărătorul fiind firma cehă ”Ferarii Veseli”, care la scurt timp concediază 1278 de salariați.

Sindicatul condus de Săhleanu declanșează o acțiune în justiție acuzând concedierile și ”privatizarea frauduloasă”. Este concediat și el imediat. Urmează mai multe amenințări cu moartea și intentarea a trei procese împotriva lui.

În urma anchetei care a urmat asasinatului s-a descoperit că acesta a fost pus la cale de reprezentantul investitorului ceh, Frantisek Priplata, directorul român al societății și directorul firmei Protect din Vaslui care asigura paza societății. Toți au fost condamnați la mulți ani de închisoare, dar cehul a reușit să fugă din țară, el nefiind extrădat nici până azi.

În imagine e soția celui ucis acum 21 de ani. *Pictura murală a fost realizată de artiștii stradali HarceaPacea , Cuser, @Vlad Șade și Frag.Menta pe peretele lateral al Casei Sindicatelor din Iași.

Foto: Pavel Lucescu