Dr. Sergei Maksimishin era responsabil cu terapia intensivă la spitalul din Omsk, unde a fost dus liderul opoziției după ce s-a îmbolnăvit grav într-un avion care a fost forțat să aterizeze de urgență.

Spitalul Omsk și autoritățile ruse au negat cu tărie că Navalny ar fi arătat semne de otrăvire cu agenți nervoși, dar criticul lui Putin a zburat apoi în Germania pentru tratament de salvare, unde medicii au detectat Noviciok ca sursa otravirii.

Maksimishin a murit în secția de terapie intensivă unde Navalny a fost tratat și nu se crede că a fost infectat cu Covid-19. Rapoartele inițiale spun că tensiunea arterială i-a crescut brusc și că a murit de un atac de cord. O colegă, Maria Morozova, care l-a văzut săptămâna aceasta a spus că moartea a fost „foarte neașteptată”.

Medicul a condus tratamentul lui Navalny după otrăvirea acestuia cu agentul potențial letal de război, care ar fi fost presărat în chiloți de către un echipaj de serviciu secret al FSB. Navalny l-a acuzat pe Vladimir Putin că a vrut să-l ucidă, dar Kremlinul a negat că bărbatul de 44 de ani ar fi fost otrăvit.

Galina Nazarova, purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății Omsk, a declarat că „nu există motive speciale” pentru moartea medicului respectat.