Israelul și Emiratele Arabe Unite au convenit la normalizarea relațiilor, a anunțat președintele SUA, Donald Trump.

Într-o declarație comună a lui Donald Trump, premierului israelian Benjamin Netanyahu și prințului moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, aceștia au spus că speră că „e un moment istoric care va promova pacea în Orientul Mijlociu”.

În consecință, au adăugat, Israelul își va suspendă planurile de a anexă părți mari din Cisiordania si teritorii palestiniene.

Până acum Israel nu a avut relații diplomatice cu țările arabe din Golf, dar, îngrijorările comune cu privire la influența regională a Iranului au dus la contacte neoficiale între Israel și unele dintre aceste țări.

Că răspuns la anunțul președintelui Trump, dl Netanyahu a anunțat pe Twitter în ebraică: „Zi istorică”.

Ambasadorul UAE în SUA, Yousef Al Otaiba, a declarat într-o declarație că este “un câștig pentru diplomație și pentru regiune”.

“Este un progres semnificativ în relațiile arabo-israeliene care scade tensiunile și creează o nouă energie pentru schimbări pozitive”, a adăugat el.

Acesta este de-abia cel de-al treilea acord de pace israeliano-arab de la declararea independenței Israelului în 1948. Egiptul a semnat un acord în 1979, iar Iordania în 1994.