Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi autorităţile israeliene au anunţat luni un acord pentru a pune capăt la peste o lună de tiruri aproape zilnice în interiorul şi în zona învecinată Fâşiei Gaza, scrie AFP.

“La finalul dialogului şi diferitelor contacte, cel mai recent cu emisarul Qatarului, Mohammed al-Emadi, a fost încheiat un acord pentru a opri escaladarea şi a pune capăt agresiunii sioniste împotriva poporului nostru”, a indicat într-un comunicat biroul liderului politic al Hamas la Gaza, Yahya Sinwar, scrie Agerpres.

Armata israeliană bombardează Fâşia Gaza aproape în fiecare noapte de la 6 august ca represalii la lansarea de baloane incendiare sau tiruri de rachete din acest teritoriu palestinian în direcţia Israelului. Schimbul de focuri a dus la câţiva răniţi, fără să se înregistreze victime, cu excepţia a patru luptători ai Jihadului Islamic, a doua grupare islamistă armată din Fâşia Gaza.

Autorităţile israeliene, printre altele, au interzis în ultimele săptămâni accesul pescarilor din Gaza la Mediterana, au închis Kerem Shalom, singurul punct de trecere a mărfurilor din Israel spre Fâşia Gaza şi au oprit livrările de carburant către acest teritoriu palestinian, ceea ce a dus la închiderea singurei centrale electrice din enclavă.

După anunţul Hamas, Biroul de coordonare a activităţilor guvernului israelian în teritoriile palestiniene (COGAT) a confirmat redeschiderea Kerem Shalom, livrarea de carburanţi în Fâşia Gaza cu începere de marţi şi reluarea pescuitului în Mediterana în interiorul a 15 mile marine.