Poliția din Ucraina a anunțat că investighează moartea suspectă a activistului din Belarus Vitali Șișov, care se afla la Kiev. Acesta fusese declarat dispărut și a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev, în apropiere de locuința sa.

Poliția a anunțat că investighează toate posibilitățile, inclusiv o crimă făcută să pară sinucidere.

Vitali Șișov, cetățean al statului Belarus a dispărut ieri la Kiev și a fost găsit azi, spânzurat, într-un parc din Kiev, nu departe de locuința sa”, a transmis, marți, poliția din capitala Ucrainei.

Șișov era cunoscut pentru sprijinul pe care îl acorda altor activiști din Belarus, prin intermediul organizației „Casa Belarusului în Ucraina”.

El fusese dat dispărut de către prietena sa, care a anunțat poliția că Șișov a plecat să alerge și nu s-a mai întors. Organizația sa a postat, luni, pe contul de Telegram, un anunț în care preciza că încercările de a-l contacta telefonic au eșuat. Voluntari ai organizației l-au căutat, fără succes, și în zona în care Șișov obișnuia să alerge.

Vitali Șișov s-a mutat în Ucraina după alegerile prezidențiale din Belarus din august 2020 în urma cărora Lukașenko s-a declarat câștigător. Protestele care au urmat au fost suprimate violent. Numeroși activiști civici, jurnaliști și membri ai opoziției au fost arestați sau se află în exil. Organizațiile internaționale și țările occidentale nu recunosc rezultatul alegerilor. Președintele Lukașenko se află în conflict deschis atât cu Statele Unite, cât și cu Uniunea Europeană.