Fabrica Airbus din orașul maghiar Gyula a primit licenţa de producţie de la Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) și a început producția, transmite agenția maghiară MTI.

Orașul se află la granița cu România, la distanțe aproximativ egale de Oradea și Arad.

Laurent Mazoué, vicepreşedintele executiv pentru operaţiuni al Airbus Helicopters, a declarat că fabrica din Gyula are în prezent 50 de angajaţi, numărul acestora urmând să crească până la sfârşitul acestui an şi că obiectivul este de a ajunge la 250 de angajaţi în câţiva ani.

Construcţia fabricii Airbus din Gyula a început în decembrie 2020. Conform informaţiilor anterioare, centrul a fost construit în urma unei investiţii de aproximativ 2,2 miliarde de forinţi (5,4 milioane de euro), jumătate din această sumă fiind cheltuită pentru achiziţionarea de maşini şi echipamente.

Fabrica cu o suprafaţă de 13 000 de metri pătraţi va produce componente de precizie din oţel şi titan pentru structura corpului şi pentru sistemele dinamice ale elicopterelor, precum şi o parte din panourile de uşă. Gyula va fi singurul punct de aprovizionare cu aceste piese pentru întreaga familie Airbus.

Pe lângă fabrica de piese va fi construită şi o fabrică de tratare a suprafeţelor de 3 100 de metri pătraţi.