Rezultatele parțiale arată că CDU, condus de premierul landului, Hendrik Wust, a obținut 35,8% din voturile exprimate (+2,8% față de acum cinci ani), în timp ce SPD a obținut 26,7% (-4,5%), iar Verzii au ajuns la 18,0% (+11,6%). Au mai intrat în parlamentul landului și Partidul Liber Democrat (FDP) și Alianța pentru Germania (AfD), ambele cu câte 5,6% (cu pierderi de 7% și respectiv 1,8% față de scrutinul din 2017).

În termen de mandate CDU va avea 78, SPD 58, Verzii 39, FDP 12 și AfD 12. Aceasta înseamnă că actuala coaliție CDU – FDP care avea o majoritate de un singur mandat, 100 – 99, nu va mai putea continua în această formulă și nici alternativa de centru -stânga, SPD – Verzi nu deține majoritatea absolută.

Alte coaliții din două partide posibile sunt “Marea Coaliție”, CDU – SPD, care însă nu este agreată de niciunul din cele două partide sau CDU – Verzii, care ar fi o premieră în acest cel mai mare land german, cu o populație de 18 milioane.

Coalițiile tricolore posibile sunt “Semafor” SPD – Verzii – FDP, ca cea care guvernează la nivel federal sau “Jamaica” (după culorile drapelului național al acestei insule din Caraibe) CDU – Verzii – FDP.

Oricum ar fi, rezultatul din Renania de Nord Westfalia (NRW), un land care adeseori dă tonul tendințelor politice la nivel național, nu este unul de bun augur pentru cancelarul federal Olaf Scholz, al cărui guvern a fost format în urmă cu mai puțin de șase luni.

În același timp, rezultatul poate constitui o rampă de lansare la nivel național pentru Henrik Wust (46 de ani), mai ales după rezultatul catastrofal al CDU la alegerile federale din septembrie trecut, unde candidatul pentru funcția de cancelar al partidului era Armin Laschet, predecesorul lui Wust în funcția de premier al NRW.