Alegeri în Ungaria. FIDESZ a câștigat categoric și are o majoritate de două treimi. Viktor Orban: Victoria noastră se vede de pe Lună, și de la Bruxelles cu siguranță / Extrema dreaptă intră în Parlament prin partidul Patria Noastră

Partidul aflat la guvernare în Ungaria din 2010, Fidesz, este marele câștigător al alegerilor de duminică, câștigând peste două treimi din mandatele de parlamentari. Viktor Orban va conduce un nou guvern cu majoritate constituțională. În schimb, candidatul opoziției la funcția de premier, Peter Marki-Zay a fost înfrânt de reprezentantul Fidesz în colegiul uninomnial în care a candidat. Marea surpriză a alegerilor este intrarea în Parlament a partidului de extremă dreaptă Patria Noastră.

  • Principalii competitori: Coaliția FIDESZ-KDNP aflată la guvernare din 2010, condusă de premierul în exercițiu Viktor Orbán, și „În unitate pentru Ungaria!” -coaliția compusă din 6 partide de opoziție Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică), avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.

Ora 8.00: În sânul Opoziției unite au apărut primele fisuri. Ferenc Gyurcsány, liderul Partidului Socialist, l-a criticat pe candidatul la funcția de premier Péter Márky-Zay, spunând că ”un căpitan care nu își duce nava în siguranță prin furtună nu este căpitanul bun”. (sursa: Telex.hu)

Luni, ora 7.50: Potrivit publicației independente Telex.hu, blocul FIDESZ-KDNP a câștigat 135 de mandate din cele 199 ale Parlamentului, adică o majoritate de două treimi, care îi permite să schimbe Constituția. Fidesz s-a întărit în coate județele față de precedentele alegeri din 2018. Opoziția unită a câștigat doar 57 de locuri în Parlament, iar fiecare din cele șase partide aliate va primi un număr proporțional. Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a câștigat 7 locuri în Parlament.

00.56 După centralizarea unui procent de 85,96%, Fidesz scade la 53,71% la sută. Alianţa celor şase partide de opoziţie ajunge la 34,48%, iar partidul de extremă dreaptă Patria Nostră obţine 6,31%. Pe lângă acestea obţine un mandat doar Autoguvernarea Germanilor din Ungaria. Fidesz va controla totuși, grație mandatelor obținute uninominal, o majoritate de două treimi (67,83%) cu 135 de mandate (88 obţinute individual şi 47 pe liste). Opoziţia democratică va trimite în parlament 56 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7.

00.27 Candidatul opoziției, Péter Márky-Zay, și-a recunoscut duminică noaptea înfrângerea. Pe scenă se aflau doar cei șapte copii și soția lui.

  • Recunoaștem victoria Fidesz, dar subliniem că a reuşit să câștige în acest sistem.
  • Avem semne de întrebare cu privire la faptul că aceste alegeri ar fi fost democratice şi libere. (Aici câţiva membri ai publicului au început să huiduie.)
  • Am sperat că putem câștiga chiar și în condiții atât de inegale, dar nu a fost cazul.
  • Trebuie să recunoaștem că Fidesz a câștigat alegerile prin propagandă, nu prin corectitudine.
  • Putem avea doar satisfacţia că Viktor Orbán nu a îndrăznit să iasă public, s-a afişat doar în fața propriilor alegători.
  • Vom rămâne aici, vom continua lupta.
  • Am construit o comunitate splendidă şi vom continua să o dezvoltăm.
  • Vom sta în coastele puterii.
  • Deşi cifrele par să arate altceva, credeţi-mă că voi aţi avut dreptate. Noi credem într-o Ungarie cinstită, lipsită de corupţie.

00.22 La un grad de procesare a voturilor pe liste de 77,55%, Fidesz scade la 54,24 la sută, dar mai câştigă un mandat individual. Opoziţia ajunge la 33,99% la voturile pe liste, partidul de extremă dreaptă Patria Nostră obţine 6,36%, peste pragul electoral. În aceste condiţii Fidesz obţine 135 de mandate (88 individuale şi 47 pe liste), ceea ce reprezintă o majoritate de două treimi de 67,83 la sută din cele 199 de mandate. Alianţa de opoziţie va trimite în parlament 57 de deputaţi, iar partidul de extremă dreaptă Patria Noastră 7.

00.04 După Orban, microfonul a fost preluat de vicepremierul Zsolt Semjén care, în loc de discurs, a început să intoneze un cântec paşoptist, cu următorul refren: „trăiască libertatea maghiară, trăiască patria!”