Acasă Featured A doua stire pagina principal Alegeri parțiale în SUA. Democrații câștigă Nevada și ating majoritatea în Senat, indiferent de rezultatul turului II din Georgia.

Alegeri parțiale în SUA. Democrații câștigă Nevada și ating majoritatea în Senat, indiferent de rezultatul turului II din Georgia.

0
Alegeri parțiale în SUA. Democrații câștigă Nevada și ating majoritatea în Senat, indiferent de rezultatul turului II din Georgia.

Televiziunile americane proiectează victoria democratei Catherine Cortez Masto în Nevada, ceea ce garantează partidului său cel puțin 50 de locuri dintre cele 100 ale Senatului american. Majoritatea poate fi asigurată, la fel ca și până acum, prin votul vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, care este și președintele de drept al camerei superioare a Congresului. O eventuală înfrângere a democraților în al doilea tur de scrutin din Georgia (unde niciunul dintre candidați nu a obținut 50% din voturi) ar readuce Senatul în situația de până acum, când numărul locurilor a fost împărțit egal între democrați și republicani, în ultimii doi ani.

Aceasta este o victorie majoră în primul rând pentru președintele Biden, care se asigură în acest fel că a doua jumătate a mandatului său nu va fi sabotată de republicani, Senatul SUA având atribuții în special în aprobarea unor măsuri de politică externă.

Cât despre Camera Reprezentanților, avansul republicanilor s-a diminuat considerabil, la numărărea voturilor prin corespondență, care continuă și acum, la câteva zile după încheierea scrutinului. Republicanii mai au nevoie de șapte locuri pentru a obține majoritatea, dar diferența dintre ei și democrați s-a redus substanțial și nu este exclusă o răsturnare de situație și aici.

Înainte de alegeri, televiziunile și mediile de influență conservatoare au vorbit permanent de “un mare val” sau “un tsunami roșu” (culoarea Partidului Republican), însă acesta nu s-a materializat.

Sursă alternativă: Washington Post

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.