Partidul centrist La Republique en Marche (LREM) care-l susține pe președintele Emmanuel Macron și partidul dreptei radicale, Reunirea Națională (RN), condus de Marine Le Pen, au suferit eșecuri usturătoare în turul al doilea al alegerilor regionale din Franța, la numai o săptămână după ce înregistraseră rezultate slabe în turul 1.

Dreapta tradițională reprezentată de partidul Les Republicains (LR) a câștigat în șapte regiuni ale Franței metropolitane, în timp ce Partidul Socialist (PS) a câștigat în celelalte cinci regiuni, în fapt consiliile regionale alese în 2015 au păstrat aceeași majoritate.

RN, care se situase pe primul loc în tutul 1 în regiunea Provence Alpes Cote d’Azur (PACA), a pierdut categoric în fața listei LR, profitând de retragerea Verzilor pentru a face baraj extremei drepte.

Dintre victoriile la dreapta se remarcă cea a listei condusă de Xavier Bertrand în Hauts de France (nordul Franței), Laurent Wauquiez, în Auvergne Rhone Alpes (centru) și Valerie Pecresse în Ile de France (regiunea pariziană).

Bertrand a fost primul care a vorbit public după victoria sa și nu a pierdut nici cinci minute să-și declare intenția de a deveni candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2022, dar la primarele LR e posibil să se con frunte cu Wauquiez și Pecresse.

La stânga situația e mai complicată, din cauza divizării între Socialiști și Verzi și a lipsei unor candidați clari.

LREM, care nu era prezent decât în câteva regiuni unde a obținut scoruri în jur de 10%, a confirmat lipsa de implantare în teritoriu a partidului prezidențial, pe lângă lipsa unei identități ideologice clare.

Ceea ce este clar, e că dreapta și stânga tradițională, absente din al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2017 au revenit în prim planul vieții politice franceze, beneficiind și de situația neobișnuită de a fi ambele în opoziție la nivel central.

În sfârșit, absenteismul – 65,7% a fost doar cu 1% mai redus decât cel de la primul tur când a fost înregistrată ce mai slabă participare la vot din cei 63 de ani ai celei de-a Cincea Republici – reprezintă un serios avertisment pentru întreaga clasă politică franceză, la mai puțin de un an de scrutin prezidențial.