Acasă Externe Alegeri SUA 2020: Un candidat mort de COVID-19 a câştigat alegerile pentru Camera Reprezentanţilor

Alegeri SUA 2020: Un candidat mort de COVID-19 a câştigat alegerile pentru Camera Reprezentanţilor

0
Alegeri SUA 2020: Un candidat mort de COVID-19 a câştigat alegerile pentru Camera Reprezentanţilor

David Andahl, un candidat la Camera Reprezentanţilor din partea statului american Dakota de Nord, a câştigat marţi alegerile cu toate că politicianul în cauză a murit în urmă cu aproape o lună din cauza unor complicaţii asociate coronavirusului. El s-a infectat în timpul campaniei electorale.

Presa locală din regiunea Bismarck a informat în legătură cu victoria defunctului, care era membru al Partidului Republican şi care a murit în data de 6 octombrie, la vârsta de 55 de ani, la scurt timp după ce a fost internat de urgenţă în spital, relatează Agerpres.

Triumful lui Andahl se explică prin creşterea-record a voturilor prin corespondenţă la acest scrutin desfăşurat în plină pandemie, în contextul în care multe buletine de vot au sosit înainte de tragica veste.

După moartea candidatului republican, procurorul general din Dakota, Wayne Stenehjem, a explicat că Andahl are dreptul să participe în continuare la procesul electoral, dat fiind că primii alegători şi-au trimis voturile cu 40 de zile înainte de data scrutinului, 3 noiembrie.

Potrivit postului ABC, procurorul Stenehjem a insistat marţi că buletinele cu voturile în favoarea lui Andahl trebuie numărate în conformitate cu legislaţia americană.

„Dacă un candidat decedat primeşte majoritatea voturilor, candidatul este ales. Totuşi, dacă respectivul candidat a murit, atunci acesta nu se califică şi locul este vacantat”, urmând ca acest post vacant să fie ocupat conform legii, a adăugat el.

Mama politicianului, Pat Andahl, a declarat pentru cotidianul local The Bismarck Tribune că fiul său a avut „foarte mare grijă” în timpul pandemiei şi că era dornic să ocupe o funcţie publică.

„Avea multe sentimente pentru comitatul său şi dorea să îmbunătăţească lucrurile. Inima lui bătea pentru agricultură. Voia lucruri mai bune pentru agricultori şi pentru industria cărbunelui”, a adăugat mama candidatului defunct.

David Andahl era crescător de vite şi agricultor şi, timp de 16 ani, a activat în Comisia de Planificare Urbană a Comitatului Burleigh.

O situație asemănătoare a avut loc și în România, la alegerile locale din septembrie. Ion Aliman a fost reales cu largă majoritate în localitatea Deveselu, după ce a murit de coronavirus în plină campanie electorală. În acest caz, legislația prevede reluarea alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.