Opozantul Aleksei Navalnîi a fost condamnat, marți, la trei ani și jumătate de închisoare, de o instanță din Rusia, transmite BBC.

Un tribunal rus a decis condamnarea lui Navalnîi, care este acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare din 2014.

În timpul ședinței instanței, Navalnîi a declarat că procesul său a avut drept scop să-i facă pe oameni să se teamă. El a dat vina pe criticile aduse președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Deutsche Welle.

„Așa funcționează, ei încarcerează un singur om ca mijloc de a intimida milioane de oameni”, a spus Navalny.

Principalul adversar al președintelui Putin, un cunoscut militant anti-corupție, este acuzat că ar fi încălcat o pedeapsă cu suspendare din 2014 pentru delapidare și că ar fi ignorat verificările autorităților rusești în timp ce se afla în Germania. Alexei Navalnîi a fost condamnat astăzi la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, din care se scad lunile de arest la domiciliu. Opozantul rus a fost transportat cu avionul la Berlin pe 22 august după ce fusese otrăvit cu neurotoxina Noviciok. La Berlin a fost tratat la renumita clinică Charite, la terapie intensivă. Politicianul de 44 de ani s-a întors din Germania în Rusia pe 17 ianuarie și a fost arestat direct după ce a aterizat la Moscova. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat condamnarea lui Navalnîi din 2014 drept “arbitrară și nerezonabilă”.

Azi dimineață, poliția a arestat zeci de demonstranți care au protestat pașnic în fața tribunalului.