Aleksei Navalnîi, activist anticorupție, liderul opoziţiei din Rusia și cel mai înverșunat critic al președintelui Vladimir Putin, aflat în comă după ce ar fi fost otrăvit în cursul zilei de astăzi, ar urma să fie transferat într-un spital din Germania, afirmă surse citate de publicaţia Bild. Le Monde scrie că și Franța este pregătită să îl primească pe Navalnîi, potrivit Reuters.

Aleksei Navalnîi este internat în prezent la secţia de terapie intensivă a unui spital din oraşul Omsk, situat la 2.200 de kilometri est de Moscova. El este în comă într-un spital din Siberia fiindcă s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport, iar purtătoarea sa de cuvânt crede că a fost otrăvit.


O organizaţie umanitară intenţionează să îl transfere într-un spital din Germania. În iniţiativă este implicată şi fundaţia “Cinema for Peace”, condusă de Jaka Bizilj. În 2018, Jaka Bizilj l-a adus în Germania pe Pjotr Wersilow, un activist al opoziţiei ruse despre care se suspecta deasemenea că fusese otrăvit. “Încercăm să organizăm un zbor umanitar, cu un avion dotat cu echipamente medicale specifice, pentru a-l aduce pe Aleksei Navalnîi în Germania (…)”, a declarat Jaka Bizilj. Spitalul Charite din Berlin ar fi pregătit să-l primească.

Ideea de a-l trata pe Navalny în Germania a fost susținută și de cancelarul Angela Merkel în timpul unei conferințe de presă cu președintele francez Emmanuel Macron în sudul Franței. “Cerem clarificări cu privire la modul în care Navalny s-a îmbolnăvit”, a cerut Merkel Rusiei.