Acasă Externe Alexei Navalnîi, otrăvit cu o neurotoxină din grupul Noviciok

Alexei Navalnîi, otrăvit cu o neurotoxină din grupul Noviciok

0
Alexei Navalnîi, otrăvit cu o neurotoxină din grupul Noviciok

Cancelara Angela Merkel, şefa executivului de la Berlin a confirmat că substanța cu care fusese intoxicat Alexei Navalnîi în Rusia a fost identificată într-un laborator special al armatei germane, Bundeswehr.

Alexei Navalnîi, unul dintre principalii adversari ai lui Putin, se află în comă și e tratat la clinica berlineză Charité, unde a fost adus cu avionul pe 22 august. Fundaţia politicianului în vârstă de 44 de ani a descoperit noi şi noi cazuri de corupţie şi a expus stilul de viaţă luxos al membrilor elitei ruse. În trecut, el a tot fost arestat şi atacat fizic în repetate rânduri. 

Angela Merkel a declarat că Alexei Navalnîi este victima unei crime și că urma „să fie redus la tăcere”. Ea a condamnat otrăvirea politicianului rus în numele întregului guvern federal, adăugând că există întrebări de o gravitate deosebită „la care doar guvernul rus poate să răspundă și trebuie să răspundă”. 

În plus, Germania cere partenerilor din UE și NATO o reacție comună adecvată. 

Ambasadorul rus a fost convocat de Ministerul de Externe al Germaniei, fiindu-i comunicate rezultatele acestor analize.

„Acum aşteaptăm explicaţii din partea Rusiei”, a precizat Merkel. Ea a menţionat de asemenea că Berlinul va contacta în această chestiune Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), precum şi partenerii europeni şi aliaţii din cadrul NATO, cu care „va discuta un răspuns comun adecvat”, dat fiind că este vorba despre un atac la adresa „drepturilor şi valorilor fundamentale”, relatează Agerpres.

Cu neurotoxina Noviciok au fost otrăviți și fostul agent rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia în 2018 în Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.