Acasă Featured A doua stire pagina principal Alexei Navalny a fost reținut la aterizarea la Moscova

Alexei Navalny a fost reținut la aterizarea la Moscova

0
Alexei Navalny a fost reținut la aterizarea la Moscova

Importantul lider al opoziției ruse, Alexei Navalny, a fost luat în custodia poliției după sosirea la Moscova. Navalny, care a supraviețuit unui atentat asupra vieții sale în august, declarase anterior că „nu se teme de nimic”.

Critic acerb al Kremlinului și militant politic, Alexei Navalny a fost reținut după ce s-a întors duminică în Rusia, sfidând avertismentele autorităților ruse. Navalny a părăsit Berlinul cu un zbor operat de compania aeriană rusă Pobeda și era programat să aterizeze pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Cu doar câteva minute înainte de sosirea sa, Pobeda a spus însă că hub-ul a fost închis pentru sosirea avioanelor. Ecranele de la Vnukovo au arătat apoi zborul ca fiind deviat către aeroportul Sheremetyevo din Moscova.

După aterizare, Navalny a spus că toate acuzațiile împotriva sa au fost fabricate și că „nu se teme de nimic și vă cere să nu vă fie frică de nimic”. El s-a îndreptat apoi spre controlul pașapoartelor, potrivit televiziunii ruse Dozhd.

Motivele pentru schimbarea aeroportului nu au fost imediat clare, insa autoritățile ruse au anuntat anterior că il vor aresta pe Navalny la întoarcere. Duminică, poliția din Moscova a reținut mai mulți asistenți ai săi pe aeroportul Vnukovo și a dispersat mulțimea care s-a adunat pentru a-l întâmpina la destinația programată. Securitatea fusese înăsprită în jurul aeroportului din Moscova în așteptarea sosirii lui Navalny.

Dizidentul de 44 de ani și-a chemat susținătorii să-l întâlnească acolo, dar autoritățile au avertizat împotriva mitingurilor neautorizate din incintă. Fundația Anticorupție (FBK), fondată de Navalny, și-a confirmat sosirea la Sheremetyevo și a invitat oamenii să „vină să-l întâlnească”.

Înainte de a decola de la Berlin, Navalny a declarat reporterilor că este „foarte fericit” și că este „sigur că totul va fi grozav”. A respins temerile că va fi arestat la sosire. „Arestare la aterizare !? Asta nu se poate face”, a spus el.

Unul dintre principalii rivali ai lui Putin, Navalny a fost transportat la Berlin în august anul trecut, după ce a supraviețuit unei tentative de asasinare a agentului nervos Novichok. Serviciul federal rus de închisoare FSIN a declarat joi că va întreprinde toate acțiunile necesare pentru a-l reține pe dizident și a solicitat ca pedeapsa sa cu suspendare să fie schimbată in executare. Navalny a fost condamnat în 2014 pentru acuzații de fraudă pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului le-a considerat ilegale. „În teorie, îl pot reține imediat ce ajunge [în Rusia], dar inițial doar 48 de ore”, a spus Vadim Kobzev, unul dintre avocații lui Navalny.

Moscova a negat toate acuzațiile de otrăvire a activistului anticorupție, deși oamenii de știință din Germania, Suedia și Franța, precum și testele Organizației pentru interzicerea armelor chimice au confirmat toate urmele agentului nervos din epoca sovietică găsit pe Navalny. Activistul a înregistrat, de asemenea, un apel telefonic cu agentul care l-ar fi otrăvit recunoscând acțiunile sale. Moscova a respins înregistrările ca fiind false. Intoxicația cu Navalny și tratamentul ulterior din Germania au fost o sursă de dispute între Rusia și UE. La sfârșitul anului trecut, Uniunea Europeană a impus interdicții de călătorie și înghețarea conturilor bancare asupra mai multor oficiali ruși din cauza incidentului, inclusiv șefului serviciului de informații FSB din Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.