Acasă Economie Alianță militară între SUA, Marea Britanie și Australia pentru contracararea influenței Chinei în Pacific. Australia își va construi submarine nucleare, anulând contractul de achiziție cu Franța

Alianță militară între SUA, Marea Britanie și Australia pentru contracararea influenței Chinei în Pacific. Australia își va construi submarine nucleare, anulând contractul de achiziție cu Franța

0
Alianță militară între SUA, Marea Britanie și Australia pentru contracararea influenței Chinei în Pacific. Australia își va construi submarine nucleare, anulând contractul de achiziție cu Franța

Președintele Joe Biden, premierul Boris Johnson și prim ministrul Scott Morrison au anunțat o alianță militară între SUA, Marea Britanie și Australia pentru contracararea influenței Chinei în Pacific. Această alianță va ajuta Australia să-și construiască submarine nucleare.

Statele Unite vor înarma Australia cu tehnologie pentru submarine nucleare în cadrul unui nou parteneriat de apărare anunțat miercuri, una dintre numeroasele măsuri pe care președintele Biden le ia pentru a consolida alianțele împotriva Chinei.

Acordul include și Regatul Unit și va implica, de asemenea, o cooperare mai strânsă în domeniul securității cibernetice și al inteligenței artificiale. Cu toate acestea, piesa centrală este decizia de a face din Australia una dintre puținele națiuni care vor avea submarine propulsate de reactoare nucleare.

„Națiunile noastre își vor actualiza și îmbunătăți capacitatea noastră comună de a face față amenințărilor secolului XXI, așa cum am făcut-o în secolul XX – împreună”, a declarat Biden de la Casa Albă, unde a fost flancat de ecrane video cu prim-miniștrii Scott Morrison din Australia și Boris Johnson din Marea Britanie.

Morrison l-a descris ca fiind „un parteneriat de generație următoare, construit pe o bază solidă de încredere dovedită”, care va contribui la promovarea „cauzei păcii și a libertății”.

Acordul – cunoscut sub numele de AUKUS, un acronim al numelor celor trei țări – nu oferă Australiei arme nucleare. Dar tehnologia va permite submarinelor țării să se deplaseze mai departe și mai silențios, sporindu-și capacitățile într-o regiune în care tensiunile cu China sunt în creștere.

Disputele navale sunt deja frecvente în Marea Chinei de Sud, pe care Beijingul a revendicat-o ca făcând parte din apele sale teritoriale, iar Taiwanul a tras un semnal de alarmă cu privire la agresiunea Chinei, care consideră insula o provincie renegată.

Adăugând la amestecul combustibil, Coreea de Nord și Coreea de Sud au efectuat teste cu rachete balistice în această săptămână, în timp ce discuțiile diplomatice care implică cele două țări au rămas în impas.

Un oficial de rang înalt al administrației, care a solicitat anonimatul pentru a discuta despre anunț înainte de dezvăluirea acestuia, a subliniat că „acest parteneriat nu vizează sau nu se referă la o singură țară”. Cu toate acestea, el vine pe fundalul inconfundabil al eforturilor ample ale lui Biden de a face față ambițiilor economice și militare în expansiune ale Chinei.

„Viitorul fiecăreia dintre națiunile noastre – și, de fapt, al lumii – depinde de faptul că un Indo-Pacific liber și deschis rezistă și înflorește în deceniile următoare”, a declarat Biden.

Pe lângă AUKUS, președintele a pus accentul pe colaborările regionale, cum ar fi Quad, care este format din SUA, Australia, India și Japonia. Biden intenționează să găzduiască un summit cu liderii acestor țări la Casa Albă săptămâna viitoare.

Australia are șase submarine învechite cu motoare diesel și era sub contract pentru a cumpăra o duzină de submarine noi din Franța. Acum, Australia intenționează să renunțe la acest proiect, care a fost afectat de depășiri de costuri, în favoarea colaborării cu SUA și Marea Britanie pentru a dezvolta o flotă nucleară.

Morrison a declarat că submarinele vor fi construite în Adelaide, pe coasta sudică a țării sale.

Franța și-a exprimat consternarea că Australia renunță la contractul său și că a fost exclusă din acordul cu SUA și Marea Britanie.

„Alegerea americană de a exclude un aliat și partener european precum Franța… arată o lipsă de coerență pe care Franța nu poate decât să o constate și să o regrete”, se arată într-o declarație comună a miniștrilor francezi ai afacerilor externe și ai forțelor armate.

Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies, s-a declarat surprins de faptul că SUA împărtășesc o tehnologie atât de sensibilă și că Australia dorește să achiziționeze echipamente militare atât de costisitoare.

„Pentru o țară cu un buget de apărare relativ mic precum cel al Australiei”, a spus el, „întrebarea importantă nu este ce poate face submarinul, ci la ce renunți în termeni de costuri de oportunitate”.

Jennifer Moroney, un expert în cooperare în domeniul securității care a condus primul birou al Rand Corp. în Australia, a declarat că extinderea razei de acțiune a Chinei în regiune a determinat noi investiții militare în această țară.

„Australia trebuie să își consolideze capacitățile defensive”, a spus ea. „Submarinele sunt doar o parte din asta”.

Nu este clar câte submarine vor fi construite și cât de repede Australia ar putea începe să le opereze. Dezvoltarea lor va dura ani de zile și va fi o întreprindere dificilă. Chiar dacă Australia este unul dintre principalii producători de uraniu, nu a operat niciodată centrale nucleare.

Cei trei aliați intenționează să petreacă următoarele 18 luni examinând modul în care va funcționa colaborarea lor în proiectul submarinelor.

Singura altă dată când SUA a mai împărtășit capacități de submarine nucleare cu o altă țară a fost atunci când a ajutat Marea Britanie cu propria flotă în 1958.

Înaltul oficial al administrației a descris tehnologia ca fiind „extrem de sensibilă” și a declarat că Casa Albă a privit acordul cu Australia „ca pe o excepție unică”.

Australia ar fi prima țară fără arme nucleare care ar avea submarine cu propulsie nucleară, o decizie despre care unii analiști au spus că a ridicat probleme legate de proliferarea armelor. Alte națiuni ar putea încerca să-i calce pe urme prin îmbogățirea uraniului pentru reactoarele navale, creând mai multe căi de a dezvolta materialul necesar pentru bombe nucleare fără garanțiile oferite de inspecțiile regulate.

„În analiza cost-beneficiu, riscurile pentru regimul de neproliferare sunt foarte mari”, a declarat James Acton, co-director al programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace. „Mi-ar fi greu să cred că beneficiile pentru Australia și SUA și oricine altcineva depășesc riscurile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.