Acasă Featured A doua stire pagina principal Alte șase țări se alătură la BRICS: Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite / Președintele Chinei: Această expansiune a numărului de membri este istorică

Alte șase țări se alătură la BRICS: Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite / Președintele Chinei: Această expansiune a numărului de membri este istorică

0
Alte șase țări se alătură la BRICS: Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite / Președintele Chinei: Această expansiune a numărului de membri este istorică

BRICS se extinde și va avea încă șase „membri cu drepturi depline” de la 1 ianuarie 2024: Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, a anunțat președintele sud-african Cyril Ramaphosa în cadrul conferinței de presă finale a liderilor, transmite Rai News, citată de Rador.

„Am decis să invităm Argentina, Egiptul, Etiopia, Iranul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să devină membri cu drepturi depline ai BRICS, aderarea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024”, a anunțat Ramaphosa, citind comunicatul final al Summitului de la Johannesburg. Țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au convenit asupra criteriilor de admitere în grup și a extinderii sale.

„Liderii BRICS i-au delegat pe miniștrii lor de finanțe și pe guvernatorii băncilor centrale, după caz, să evalueze problema monedelor locale, instrumentelor de plată și platformelor și să raporteze înșiși liderilor BRICS la următorul summit”, a precizat președintele sud-african, Ramaphosa.

Președintele rus, Vladimir Putin, nu a menționat nimic despre prăbușirea avionului privat în care fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi fost ucis. În scurta conferință video la reuniunea BRICS, care se desfășoară la Johannesburg, Putin a urmat cu fidelitate scenariul, vorbind exclusiv despre extinderea grupului BRICS „pentru a face ca influența sa să crească în lume”.
Odată cu intrarea Argentinei, Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, țările BRICS „vor reprezenta 36% din PIB-ul mondial și 47% din populația întregii planete”, a spus președintele brazilian Lula da Silva în cadrul conferinței de presă finale la cel de-al 15-lea summit BRICS, din Africa de Sud. „Acestei prime faze i se va alătura o alta pentru o extindere ulterioară”, a adăugat Lula.

Președintele chinez Xi Jinping, exprimându-și satisfacția față de acordurile încheiate, a observat că extinderea BRICS cu alte șase țări „reprezintă un nou capitol în colaborarea țărilor emergente și în curs de dezvoltare”.

„Această expansiune a numărului de membri este istorică”, a adăugat Xi, potrivit căruia „demonstrează angajamentul țărilor BRICS de a coopera în unitate cu toate țările în curs de dezvoltare”. Pe de altă parte, inițiativa „satisface așteptările comunității internaționale și servește intereselor comune” ale țărilor emergente și în curs de dezvoltare. „Extinderea este, de asemenea, un nou punct de plecare pentru cooperarea țărilor BRICS. Va aduce o nouă vigoare mecanismului de cooperare a țărilor BRICS și va consolida ulterior puterea pentru pace și dezvoltare în lume”, a concluzionat Xi Jinping, care a muncit din greu pentru a consolida grupul pentru a echilibra greutatea inițiativelor occidentale, cum ar fi G7.

„Republica Islamică Iran a devenit membră a BRICS. Apartenența deplină la grupul de economii emergente ale lumii este o dezvoltare istorică și o realizare strategică pentru politica externă a Republicii Islamice”, a scris directorul adjunct pentru Afaceri Politice al Președinției iraniene, Mohammad Jamshidi.

„India a crezut întotdeauna că adăugarea de noi membri va consolida și mai mult BRICS ca organizație și va da un nou impuls eforturilor comune”, a declarat premierul indian Narendra Modi la conferința de presă comună. „Acest lucru va consolida, de asemenea, încrederea multor țări din lume într-o ordine mondială multipolară”, a adăugat Modi, referindu-se tot la extinderea anunțată a BRICS.

„Sunt încrezător că, împreună cu aceste țări, vom putea să dăm un nou impuls și o nouă energie cooperării noastre”.

Țările din blocul BRICS – Brazilia, India, Rusia, China și Africa de Sud – sunt în favoarea rezolvării pașnice a conflictului din Ucraina prin dialog și diplomație, inclusiv inițiativa statelor africane, se arată în declarația finală a summitului din Africa de Sud, care conține și propuneri pentru mediere, scrie agenția de presă „Ria Novosti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.