Ambasadorul Rusiei la Stockholm: Moscovei nu îi pasă de sancțiunile occidentale

329

Rusiei nu îi pasă de riscurile unor sancţiuni occidentale în cazul invadării Ucrainei, a afirmat ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev, citat duminică de AFP.

”Îmi scuzaţi exprimarea, dar ne doare în cot de toate sancţiunile lor”, a declarat Tatarinţev într-un interviu difuzat noaptea pe website-ul cotidianului suedez Aftonbladet, conform Agerpres.ro.

Occidentalii se tem că Rusia va invada Ucraina vecină şi ameninţă Moscova cu ”sancţiuni dure” economice în acest caz.

”Ne-au fost impuse deja astfel de sancţiuni şi într-un sens ele au avut efecte pozitive asupra economiei şi agriculturii noastre”, a subliniat experimentatul diplomat rus, care vorbeşte cursiv limba suedeză.

”Am fost capabili să ne sporim exporturile. (De exemplu) Nu avem brânză italiană sau elveţiană, dar am învăţat să fabricăm brânză rusă la fel de bună utilizând reţete italiene sau elveţiene. Noi sancţiuni nu ar aduce nimic pozitiv, dar de asemenea situaţia nu ar fi atât de gravă cum spune Occidentul”, a explicat ambasadorul rus.

În opinia sa, ţările occidentale nu înţeleg mentalitatea rusă. ”Cu cât Occidentul face mai multe presiuni asupra Rusiei, cu atât mai puternic va fi răspunsul rus”, a continuat el.

Occidentul se teme că Rusia va invada Ucraina după ce Moscova a desfăşurat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor ucrainene. Ambasadorul Viktor Tatarinţev a dat însă asigurări că Rusia încearcă să evite un război. ”Este dorinţa cea mai sinceră a liderilor noştri politici. Ultimul lucru pe care îl vor oamenii în Rusia este războiul”, a adăugat diplomatul.

SURSĂwall-street.ro